Automobilky převezmou F1, říká šéf Ferrari

Maranello - V rámci svého tradičního proslovu k uplynulé sezoně se prezident Ferrari, Luca Montezemolo, mimo jiné vyjádřil i k tématu budoucnosti Grand Prix po vypršení smlouvy Concorde koncem roku 2007. Je si vědom mocného postavení své firmy ve formuli 1 pozbývá a jeho stanovisko obvyklých politických frází, naopak je jasné a ostré: "Od roku 2008 bude existovat jiná formule 1, kterou budou provozovat a řídit ti, kteří celou podívanou vlastně vytvářejí - to jest výrobci."

"Zásluhy Bernie Ecclestona jsou nesporné. Byl to on, kdo udělal F1 tím, co dnes představuje. Doposud jsme mu tedy nechávali jeho chamtivost projít, ale s prodejem televizních práv překročil jistou hranici," kritizuje jednání nejmocnějšího muže formule 1 Montezemolo.

"My, týmy, jsme 100procentně zodpovědní za nabídnutou show, obdržíme za to ale jen 43 procent ze zisku. Když ten zbývající, větší podíl cestoval do kapes FIA
a pana Ecclestonea, mohli jsme s tím žít. Když ale tento podíl prodá, již s tím žít nemůžeme," vysvětlil.

"V budoucnu proto budeme pobírat všech 100 procent, což nám popřípadě i pomůže podpořit týmy, které se, jako teď Prost, dostanou do finančních těžkostí. Práce na konceptu naší nové F1 dělá pokroky. Při příštích poradách již budou přítomni i představitelé firem Toyota a Honda," dodal Montezemolo.

Jedná se o zatím nejostřejší varování na adresu koordinátora F1 Bernieho Ecclestona, který jistě dobře ví, že úspěch a neúspěch cirkusu Grand Prix v nemalé míře závisí na účasti Ferrari. Podaří se Britovi ještě včas dát do pořádku rozdělování financí a televizních práv a uklidnit tak rozzlobené koncerny?  

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž