Prahu zaplaví florbalová elita

  • 2
Praha - K největším tuzemským sportovním akcím léta již řadu roků patří florbalový turnaj Czech Open, jehož jubilejní desátý ročník odstartuje ve středu 7. srpna v devíti pražských halách. Na startu největšího florbalového turnaje světa bude tentokrát 187 družstev ze šestnácti evropských zemí. Pozornost fanoušků se přitom bude nejvíce upínat k turnaji mužských elitních týmů, v němž se vedle osmi nejlepších českých a moravských týmů představí stejný počet špičkových celků ze zahraničí.

Čtyři úřadující mistři světa nastoupí v barvách švédského šampiona Pixbo Wallenstam, který loni v Praze slavil celkové vítěztsví. Respekt soupeřů bude určitě vzbuzovat i finský tým Finnsta IBK, jehož jádro vytvoří devět juniorských reprezentantů doplněných třemi hráči seniorského výběru země tisíce jezer.

Nabitý hvězdami švýcarského florbalu bude tým Swiss Selection, jehož dres oblékne i nejlepší český florbalista Radim Cepek. "Odcházím ze Střešovic do švýcarského celku HC Rychenberg Winterthur, a tak jsem dostal nabídku zahrát si na turnaji Czech Open za tento výběr," vysvětlil svou účast Radim Cepek.

Z českých družstev má největší ambice mistrovský Tatran Střešovice. "Konkurence je jako tradičně velká, takže postup do semifinále by byl pro nás úspěchem," tvrdí střešovický a zároveň reprezentační kouč Zdeněk Skružný. Kromě elitní kategorie se dalších 95 (!) mužských družstev utká v turnaji B-kategorie, na startu klání žen bude 45 týmů, juniorských celků se prezentovalo dvacet.

"Stejně jako každý rok, i tentokrát jsme museli odříci asi třicet týmů, zájem o Czech Open je výrazně vyšší než naše kapacitní možnosti," spokojeně konstatoval ředitel turnaje Martin Vaculík. Prestiž Czech Open zvyšuje i paralelně probíhající kvalifikace o postup do PMEZ, jehož se zúčastní sedm mužských a čtyři ženské týmy. Vítězové obou kategorií se představí mezi elitou při turnajích PMEZ, které se v lednu 2003 uskuteční v Praze a v Liberci.

Finálový blok Czech Open začne v hale Sparty na Letné v sobotu 10. srpna v pravé poledne. Vítězný tým v kategorii elite čeká zajímavá prémie ve výši 200 000 Kč. "Výtěžek ze vstupného na finálový blok spolu s částkou vybranou ve sbírce mezi hráči poukážeme na stavbu dětského domova v Dolních Měcholupech," připomněl charitativní počin pořadatelů Martin Vaculík.

Startovní pole turnaje elite
SKUPINA A

FBC Pepino Ostrava
Outlaws FFK Floorball (Dánsko)
Pixbo Wallenstam IBK (Švédsko)
SSK Future exel team

SKUPINA B
Pegres Havířov
Swiss Selection
Team Aarhus Floorball (Dánsko)
TJ JM Chodov

SKUPINA C
1. SC SSK Vítkovice
Bulldogs Brno
Finnsta IBK (Finsko)
Kloten - Bülach Jets (Švýcarsko)

SKUPINA D
1. SC Ostrava
Lauku Avize (Lotyšsko)
Rangers (Finsko)
Tatran Střešovice

Kompletní rozpis turnaje a další podrobnosti najdete na internetové stránce www.czechopen.cz