Česká florbalistka Michaela Mlejnková v šanci v utkání proti Lotyšsku. | foto: IFF

Děsivý start, pak jasná výhra. Na úvod MS zdolaly florbalistky Lotyšsko

  • 4
Po osmi minutách prohrávaly 0:3, pak však české florbalistky zabraly a svůj vstup do světového šampionátu po velkém obratu zvládly. Tým trenéra Miroslava Janovského nakonec porazil v Bratislavě výběr Lotyšska 8:3, dvakrát skórovaly Tereza Urbánková a Nela Jiráková.

„Věděli jsme, že kdyby se nám přihodil takový začátek, tak musíme být hlavně v klidu a hrát. Je rozdíl, když prohráváte 0:3 a jste pod tlakem a nemáte balónek. Nebo když s ním hrajete, nedáváte góly a soupeř třikrát uteče a dá tři góly. Snažili jsme se hráčkám říkat, ať jsou pořád v klidu, že tam ty góly začnou padat a někde se to otevře,“ řekl Janovský.

Další utkání skupiny A čeká české florbalistky v sobotu, od 16 hodin se utkají s Finskem.

Lotyšky sice na minulém šampionátu v Tampere v roce 2015 s českým týmem utrpěly debakl 2:15 a v únoru v kvalifikaci na MS v Madridu prohrály 0:7, ale tentokrát jim vyšel vstup do utkání.

Po 87 vteřinách otevřela skóre z dorážky Egleová. A přestože měly Češky převahu, inkasovaly další dvě branky. V sedmé minutě překonala Christianovou z úhlu Ankudinovová a za 61 vteřin zvýšila Berzinová z úniku na 3:0.

„Nevyvíjelo se to podle představ, spíš to bylo jako noční můra. Ale vím, jakou má náš tým sílu a věřila jsem, že může v klidu ten zápas otočit,“ řekla brankářka Jana Christianová, která si do stavu 0:3 pořádně nesáhla na balónek. „Bylo to tak tři a půl střely a tři góly. Tak to někdy chodí,“ usmála se opora Jižního Města.

Češky se pak ubránily při trestu Čapkové a ještě v úvodním dějství otočily skóre. Bývalou gólmanku Vítkovic Višněvskou poprvé překonala ve 14. minutě Čapková a za dvě a půl minuty také Kapcová.

Česká florbalistka Nela Kapcová v utkání proti Lotyšsku.
Česká florbalistka Martina Čapková při obranné práci v utkání proti Lotyšsku.
České florbalistky bojují proti Lotyšsku.

Potom sice neproměnila únik Řepková, ale v poslední minutě před první pauzou stihly favoritky dovršit obrat. Nejdříve svou střelu umístila přesně k pravé tyči Ratajová a v čase 19:53 skórovala Urbánková.

„Začátek utkání nebyl z naší strany dobrý a byl dost nervózní. Je ale dobře, že jsme si to vybraly v prvním zápase. Teď víme, že musíme makat od začátku. Jsem ráda, že se nám to podařilo otočit ještě v první třetině a pak už jsme jen pokračovaly v našem tempu,“ prohlásila útočnice Denisa Ratajová.

Převaha českého týmu pokračovala i v dalším průběhu, ale skóre se dlouho neměnilo. Až v 35. minutě zvýšila Jiráková, jen krátce předtím trefila Krupnová horní tyč. Jiráková se podruhé v utkání prosadila 43 vteřin před koncem druhé části parádní střelou do levého horního rohu.

V závěrečném dějství si ještě Češky vylepšily skóre dvěma trefami. Bekhendem se trefila Urbánková a také si připsala druhý gól v utkání. Pak ještě zakončila kombinaci Leierové a Urbánkové Mlejnková.

Mistrovství světa florbalistek v Bratislavě

Skupina A:

ČR - Lotyšsko 8:3 (4:3, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
14. Čapková (Kapcová), 17. Kapcová (Ratajová), 20. Ratajová (Christianová), 20. Urbánková (Řepková), 35. Jiráková (Krupnová), 40. Jiráková (Krupnová), 47. Urbánková (Leierová), 48. Mlejnková (Urbánková) - 2. Egleová (Mikovová), 7. Ankudinovová (Egleová), 8. Berzinová (Z. Bankavová). Rozhodčí: Andersson, Dufvenberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 170.

Sestava ČR: Christianová - Jiráková, Čapková, Leirová, Koníčková, Billá, Plášková, od 41. navíc Beránková - Kapcová, Krupnová, Ratajová - Mlejnková, Urbánková, Řepková - Kubišová, Enenkelová, Žurková - od 41. navíc A. Bočanová. Trenéři: Miroslav Janovský, Lenka Bartošová a Sascha Rhyner.

Skupina B:

Německo - Švédsko 2:23 (0:8, 2:6, 0:9)
Branky:
27. Kleerbaumová, 35. Holstová - 9., 14. a 21. Joelssonová, 36., 57. a 58. Bobergová, 16. a 36. Andréasonová, 18. a 32. Tschöpová, 43. a 53. Rasmussenová, 52. a 56. Wibronová, 1. Wijková, 5. vlastní, 8. Granstedtová, 13. Norströmová, 28. Krantzová, 35. Hultgrenová, 47. Fjellstedtová, 50. Steenová, 54. Rydfjällová.

Skupina C:

Slovensko - Singapur 12:2 (2:1, 4:0, 6:1)
Estonsko - Austrálie 10:4 (5:2, 3:1, 2:1)

Skupina D:

Dánsko - Thajsko 11:2 (2:0, 2:1, 7:1)
Japonsko - USA 4:6 (1:3, 1:1, 2:2)

,