Mise splněna, hlásí florbalisté Pardubic

Pardubice - Měli delší sezonu než mistr ze Střešovic. Ale na jejím konci mohli také slavit. Účinkování florbalistů Sokolu Pardubice v extralize se nezměnilo v roční epizodu. Nováček zvládl úspěšně baráž s Kopřivnicí a nejvyšší soutěž bude hrát i po letní pauze.

"Mise je splněna," radoval se hrající trenér Miroslav Janovský po třetí barážové výhře, která dala týmu extraligovou jistotu. "Věřím, že v příští sezoně můžeme uhrát víc."

Už letos jste dlouho sahali po postupu do play-off. Nakonec vám unikl o pouhé čtyři body...
Nechybělo nám moc k postupové osmé příčce. Zřejmě se na nás projevil nedostatek zkušeností. Vždyť nikdo z našeho týmu dosud extraligu nehrál.

Nakonec jste si ji pořádně užili. Sezona vám začala v polovině září a skončila o uplynulém víkendu.
Tak dlouho jsme ještě nikdy nehráli. Letos jsme měli nejdelší sezonu ze všech týmů v republice. Sehráli jsme víc zápasů než mistrovské Střešovice. Aspoň jsme se pěkně procvičili na příští rok na play-off (úsměv).

Záchranářské práce ale tak veselé určitě nebyly. První kolo play-down s Libercem jste nezvládli. Věřili jste stále, že na udržení máte?
V tuto dobu jsme si sáhli na totální dno.  Doma jsme nejprve prohráli pátý zápas série s Libercem a vzápětí i úvodní duel dalšího kola s Třincem. Navíc se nám zranilo několik klíčových hráčů. Horší to být nemohlo.

Poté jste ale do konce sezony už jen vyhrávali a extraligu zachránili. Co vám v kritických chvílích pomohlo?
Řekli jsme si, že níž se už nemůže dostat. Udělali jsme si týmové posezení, mužstvo se perfektně semknulo. I když jsme se stále potýkali s marodkou, všichni bojovali a urvali jsme to.

V závěru vám pomáhal uznávaný odborník a kouč ženské reprezentace Jaroslav Marks.  To bylo další plus v boji o udržení. Souhlasíte?
Je to výrazná persona. Jednoznačně pro nás byl velkým přínosem. S výjimkou zápasů v Třinci, které kolidovaly s finále ženské ligy, byl na naší střídačce a vedl i herní tréninky.

Bude s vaším týmem spolupracovat i dál? Nebo se ho třeba ujme jako trenér?
Budeme se o tom domlouvat. Já bych si to ale přál. Pro tým by to bylo dobré. Mohl by koučovat zápasy a jezdit na herní tréninky, se mnou by tým absolvoval kondiční přípravu.

Zvažujete i posílení týmu?
Při marodce v závěru soutěže jste měli velké problémy se sestavou. To bohužel není moc reálné. Ve druhé lize kvalitní posilu nenajdeme, z extraligy by k nám šel někdo jen tehdy, pokud by tady studoval. Snad jedině by se mohla navázat spolupráce se Střešovicemi. Letos už u nás byl gólman Pipek. Stejně by ale šlo jen o krátké hostování.

Na druhou stranu současný kádr nabral letos řadu zkušeností.
V příští sezoně budeme zkušenější. Díky vydařené baráži nabral tým vnitřní sílu. Všichni hráči jsou Pardubáky, chtějí tady zůstat. Proto věřím, že v nové sezoně budeme lepší.