Česká střídačka - kouč Miroslav Janovský

Česká střídačka - kouč Miroslav Janovský | foto: ČFbU

Florbalový kouč Janovský: Boj o záchranu bychom chtěli začít doma

  • 0
O víkendu čeká extraligové florbalisty pardubického Sokola poslední kolo v tomto kalendářním roce. Povede je do něj trenér Miroslav Janovský, který má na starost současně i reprezentaci juniorek, s níž v listopadu sehrál turnaj v Ostravě.

Situace v extralize není pro Sokol nikterak růžová, v tabulce je úplně dole s pouhými čtyřmi body za jednu výhru a jednu prohru v prodloužení.

Se čtyřmi body po dvanácti kolech sotva může panovat spokojenost...
Rozhodně nepanuje. Začátek soutěže vypadal mnohem optimističtěji, velmi rychle jsme v prvních dvou kolech uhráli právě ty čtyři body, ale to bylo bohužel všechno. Od té doby jen prohráváme. Myslel jsem, že se mladí hráči adaptují na extraligu rychleji a přestanou dělat zejména chyby v defenzivě. Bohužel se tak nestalo.

Které z prohraných zápasů považujete za největší ztrátu?
Ve druhém kole proti Liberci jsme sice uhráli bod, ale měli jsme to utkání vyhrát. Pak mě taky hodně mrzí prohry s Bohemians a se Spartou.

Našel by se zápas, který jste třeba prohráli, ale tým hrál podle vašich představ?
Ve většině zápasů to byly vždycky úseky. Pak jsme ale na šest až osm minut totálně vypadli z role a zápas prohráli. Třeba s Tatranem jsme prohráli 1:8, ale těch osm branek padlo za osm minut. Je to dáno tím, že mladí nehrají tak koncentrovaně, ovšem obrovské zklamání bylo, že chyby kupili i starší hráči.

Berete už play-down, tedy boje o záchranu, jako jistou věc?
Na pětadevadesát procent. Teď máme na programu podle mého názoru nevhodně vložené kolo s Kladnem. Kvůli mistrovství světa se tři týdny stálo a přes Vánoce se pak zase tři týdny stát bude. Zápasy po Novém roce už budou vlastně přípravou na play-down.

Co bude cílem pro zbývající kola?
Chceme si vydobýt pro play-down lepší umístění, abychom začínali série doma. A pak to ukončit hned v té první. Každopádně bude klíčové vyvarovat se zmíněných chyb v obraně, nezbývá než doufat, že nám k tomu zlepšené výkony pomohou.

Teď proti Kladnu, které už jste porazili, k tomu bude ideální příležitost...
Jednoznačně chceme zakončit rok vítězstvím.

Na co jste se zaměřili v reprezentační pauze?
Hráči měli čtyřdenní volno, ale pak se trénovala velmi tvrdě kondice. Hodně jsme cvičili v hale bez hokejek i v posilovně. Počet tréninků byl vyšší než mezi zápasy. Stejně to bude vypadat i o vánoční pauze.

Budete měnit třeba i složení řad?
Z první pětky vypadl Ondra Veselý, který si natáhl vazy v koleni, když byl hrát za juniorku. To je pro nás velmi nepříjemné, protože do první řady ke Karlu Brychtovi a Filipu Bahníkovi skvěle zapadl. Na jeho místo se posune Ondra Vichr. Ve druhé řadě pak nastoupí nová posila Jan Svoboda z Chodova. Někdy v únoru by mohl hrát i Jakub Kunát, který se vrací z Finska. No a do tréninku se zapojil náš někdejší gólman Martin Paukrt, který poslední dva tři roky v podstatě nechytal, takže uvidíme, jak se bude jevit.

V listopadu jste koučoval v Ostravě reprezentaci juniorek na Škoda Floorball Cupu. Prohráli jste s Finkami, Švýcarkami i Švédkami. Jaké jste si odtamtud odvezl dojmy?
Měli jsme s děvčaty jen dva tréninky, na rozdíl od extraligy je to opravdu v zásadě jen o koučinku. Samozřejmě se rozebírá video a podobně, ale trénink jako takový je na ligových trenérech. Dáváme do kupy naprosto nový tým, přesto jsme třetinu od třetiny hráli lépe. Se Švýcarskem jsme prohráli jen o gól a se Švédskem jsme sehráli vyrovnané utkání. Holky mají určitě na to, aby obhájily bronz z předchozího mistrovství světa.

Jak často se s týmem juniorek vídáte?
Jednotlivé hráčky potkávám často, jezdím po jejich ligových turnajích. V únoru nás pak čeká další soustředění.