Florbalisté z Prahy si letos na titul nevěří

Praha - Poprvé v lesku medaile z mistrovství světa začíná nejvyšší soutěž florbalistů. Stříbro vybojované reprezentací na šampionátu ve Švýcarsku přispělo k dalšímu růstu popularity florbalu v Česku, větším návštěvám na první lize však nejspíš nepomůže.

Pro nadcházející sezonu se proto pražské kluby dohodly, že některá derby sehrají mimo víkendové dny, kdy florbal nečelí konkurenci tolika sportů.

Nebude tomu tak v prvním kole, které nabízí tuto neděli hned dvě ryze pražská střetnutí. Od 17 hodin se mistrovský Tatran Střešovice utká se Spartou a mužstvo FBŠ hostí od 19.30 hodin Chodov. Už ve 13 hodin začne zápas Future s Brnem.

A jak si pražské týmy věří do nové sezony? Vyhraje ligu zase Tatran? Ve Střešovicích budou postrádat řadu členů vítězného týmu, takže o ligovém triumfu mluví ještě opatrněji než loni.

"Do třetího místa budeme spokojeni. O titulu nahlas nemluvíme," říká nový kouč Milan Morávek, který nahradil úspěšného Zdeňka Cepka. Do Tatranu přišli z Bohemians Ťoupek a kanonýr Hozman, poslední vítěz kanadského bodování základní části.

Nejvíce budou Střešovicím chybět obránce Hanzlík a brankář Kafka - ten se ovšem k mužstvu vrátí, až úspěšně dostuduje. Podle Morávka je kádr Tatranu silnější než loni, ale nesehraný.

Ani druhý nejlepší pražský tým, SSK Future, nevyhlásil otevřeně útok na titul. "Chceme zopakovat třetí místo, při troše štěstí můžeme myslet o stupeň výš," tvrdí trenér Future Lukáš Pokorný, který bude mít k dispozici ještě mladší kádr než v minulé sezoně.

V týmu ukončili hostování Hozman a Kopta, z Tatranu se vrátili mladíci Doležal a Vaculík, z Chodova přišel zkušený Kořínek.

Také Chodov, šestý celek loňského ročníku, hlásí před sezonou rozsáhlé změny. Včetně Kořínka opustilo A tým pět starších hráčů a Chodov za ně nemohl sehnat náhradu.

"Nikdo k nám nechtěl," kroutí hlavou trenér Zdeněk Skružný. Mužstvo na letním turnaji Czech open vstřelilo jediný gól, pak přišlo vyřazení z Poháru ČFbU po ztrátách s druholigovými a třetiligovými celky.

To už Chodov postrádal dalších pět hráčů, tentokrát zraněných. Start do sezony bude mít hodně těžký.

"Původně jsme plánovali boj o medaile, ale spíš se budeme prát o osmé místo," uzavírá Skružný. Florbalisté Sparty do play-off nakoukli znovu po dvou letech a v tomto ročníku chtějí zase o stupínek výš.

"Cílem je šestá příčka po základní části," říká trenér David Zlatník. Spoléhat se bude hlavně na obranu a talentovanou brankářskou dvojici Pelcman - Horňák. "Nebudeme hrát superútočný florbal," přiznává.

Pro pražské prvoligové týmy mělo zajímavé důsledky spojení dvou méně úspěšných mužstev: loňského nováčka FBŠ a Bohemians.

Bohemians se podruhé za sebou nedostali do play-off, navíc přišly finanční problémy. Všechny oddíly tedy spolkla stále se rozvíjející Florbalová škola Praha. S posíleným kádrem si A tým FBŠ stanovil za cíl postup mezi nejlepších osm.