Ilustrační foto z duelu České Lípy (bílomodrá)

Ilustrační foto z duelu České Lípy (bílomodrá) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Skandál v České Lípě. Florbalový klub dostal drsné tresty

  • 0
Českolipský florbal čelí nečekanému skandálu. Kvůli neoprávněnému startu Jakuba Knespla v juniorském týmu dostal klub od florbalové disciplinárky exemplární tresty.

Junioři byli za narušení regulérnosti soutěže vyloučeni z druhé ligy, klub navíc dostal pokutu 50 tisíc korun. Jakub Knespl dostal stop na čtyři měsíce, vedoucí družstva Anetě Slané byl zastaven výkon funkcí na tři měsíce. Nejvíc to však odnesl trenér Jiří Stožický - kouč juniorů i mužů České Lípy nesmí rok a půl působit v žádné funkci ve florbale!

Oč v celém případu jde? Česká Lípa se v boji o vítězství ve druhé lize v závěru základní části dopustila nedovoleného tahu: nechala Jakuba Knespla nastoupit jako Václava Kasala. „Pokud by za juniory nastoupil starší hráč, jednalo by se samozřejmě o podvod. Jakub Knespl je ale čtrnáctiletý talent, kterému chtěl kouč Stožický dát šanci ochutnat juniorskou soutěž, takže trest považuji za přitažený za vlasy,“ uvedl šéf klubu Štěpán Slaný.

Problém je v tom, že hráč nemůže přeskočit dvě věkové kategorie. Knespl by legálně mohl nastoupit za dorost, nikoli však za juniory. Proto ho Českolipští poslali na hřiště pod jiným jménem, a to je pochopitelně zakázané. „Jedná se o osobní selhání trenéra, který je teď zdrcený z toho, že pokazil celému týmu sezonu,“ uvedl Slaný.

Pokud by trest padl hned, Lípa by kontumačně přišla o šest bodů a nepostoupila by do bojů o vysněnou extraligu. Disciplinární komise však kvůli posouzení případu zasedala hned třikrát a rozhodla až zpětně.

Kouči Stožickému přitížil fakt, že během projednávání případu nejdříve neuváděl pravdu a přiznal se až dodatečně, navíc je funkcionářem českého florbalu, který by sám měl dohlížet na dodržování regulí. Namísto zápasů s Hradcem Králové v baráži o postup do extraligy teď českolipským juniorům skončila sezona. Stále však trénují. Klub se totiž chce proti verdiktu disciplinární komise odvolat.