Čeští florbalisté budou hrát o světové zlato

  • 98
Kloten - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Čeští florbalisté poprvé v historii postoupili do finále mistrovství světa. V semifinále v Klotenu porazili Švýcary 5:3. Vítězný gól dal v 59. minutě obránce Marek Dvořák a výhru pečetil při power-play domácího týmu do prázdné branky Radim Cepek. O zlato se čeští reprezentanti utkají v neděli od 16.00 se Švédy.

Semifinálová atmosféra byla podle očekávání v hledišti haly v Klotenu bouřlivá. Ostrůvek českých fanoušků v modrých reprezentačních dresech byl sice utopen v červeném švýcarském moři, ale ze všech sil se snažil o hlasitou podporu českého týmu. Po opatrném začátku přišla první střela zápasu až ve 3. minutě z hokejky domácích, Kafka jí ale kryl. Ve 4. minutě měl velkou šanci Švýcar Bill, ale jeho dorážka zblízka šla vedle české branky. O minutu později přišla další nebezpečná střela volného Matthiase Hofbauera, ani ta však gólem neskončila.

V 6. minutě proto jako první a ukázkově udeřili Češi! Po rozehrané standardní situaci podržel míček Pavel Kožušník, zpoza branky domácích nahrál bratrovi Petrovi a ten zkušeně vymetl šibenici - 1:0! Bohužel však česká radost trvala jen pár vteřin, neboť již v 7. minutě vyrovnal na 1:1 přesnou střelou zdálky Kaltenbrunner. Následný dravý a nadějný únik Ostřanského švýcarská obrana na poslední chvíli zastavila, vzápětí pálil zdálky jen do gólmana Cepek. V polovině první třetiny skvěle zabojoval Pavel Kožušník a přinutil k faulu Riedela, z následné přesilovky se však urodil jen nepříliš přesný pokus Zálesného. A když se poté neujala ani slibná šance aktivního Cepka, který přestřelil, přišel trest.

Zbytečné vyloučení Sikory za vysokou hůl potrestalo ve 12. minutě speciální švýcarské přesilovkové komando  - z přihrávly Billa pálil zdálky přesně po zemi Matthias Hofbauer a dostal Švýcary poprvé v zápase do vedení 2:1. Vyrovnání měl na hokejce po nádherné individuální akci skvěle hrající Zálesný, jeho technická střela ale jen o vlásek minula levý růžek. V 17. minutě ale Sikora dokonale napravil své předchozí vyloučení - po krásné přihrávce přes celou šířku obranného pásma domácích trefil polodkrytou branku přesně a srovnal na 2:2! Jenže i tentokráte měla česká radost jepičí život, už za 30 vteřin přehnal za Kafkovou brankou důraz Jakůbek a i druhou nabídnutou přesilovku Švýcaři využili - po nádherné kombinaci na jeden dotek uklidil do české branky přihrávku bratra Matthiase z levé strany před Kafkou osamocený Christoph Hofbauer.

I do druhé třetiny ale vstoupili Češi aktivně a ve 23. minutě se mohl z vyrovnávacího gólu radovat Zálesný, z velké šance ale  trefil jen rameno švýcarského brankáře Ryffela. Zanedlouho se Ostřanský se Zálesným dostali do dalšího nadějného přečíslení, bekhendový pokus druhého z nich ale domácí gólman znovu kryl.Těsně před polovinou zápasu pak po ukázkové kombinaci na jeden dotek po ose Jandáček - Zálesný - Sikora lízla střela výtečně hrajícího druhého českého útoku břevno odkryté švýcarské branky. Do hry v těchto fázích začali občas naskakovat i Freund s Trnavským a Skalíkem, aby dali alespoň na chvilku vydechnout svým velmi vytíženým spoluhráčům.

Ve 35. minutě sice dali Švýcaři gól, který ale nemohl být uznán pro předchozí faul v brankovišti. A ve chvíli, kdy hlasatel oznámil, že utkání přihlíží 7.500 diváků a domácí fandové v červeném spontánně povstali, přišel zřejmě nejdůležitější český úder dnešního semifinále - necelých 90 vteřin před koncem druhé třetiny zatáhl Ostřanský balónek po křídle, Zálesný na sebe navázal pozornost beků a byl faulován. Avšak po signalizované výhodě se střelou do odkryté brány prosadil dnes podruhé Sikora a veledůležitým gólem do šatny vyrovnal na 3:3!

Ve třetí třetině neuvěřitelné florbalové drama gradovalo a skvělý zápas náležitě ocenili i neúnavně povzbuzující diváci, S přibývajícím časem bylo jasné, že kdo vstřelí gól, bude mít k finále velmi blízko a potvrdily se i předpoklady, že Švýcaři budou za nerozhodnutého stavu s blížícím se koncem normální hrací doby stále nervóznější. Slibnou českou šanci ale neproměnil Cepek, který nedosáhl na střílenou přihrávku před odkrytou švýcarskou brankou, na druhé straně zamířil domácí Christoph Hofbauer v přečíslení těsně vedle. Tentýž hráč pak v 56. minutě střílel z voleje, Kafka ale vynikajícím reflexivním zákrokem vytěsnil míč mimo branku.

Historický okamžik českého florbalu přišel v 58. minutě. Ostřanský se Zálesným kombinovali za švýcarskou brankou, Ostřanský si poté doběhl pro odražený míček, přihrál Zálesnému a ten z rohu poslal přihrávku na obránce Marka Dvořáka. A tenhle sváteční střelec z pražského Chodova vymetl z voleje pravou šibenici švýcarské branky! Svým vůbec první reprezentačním gólem kariéry zcela utišil šokovanou domácí halu, v níž se naopak rozléhal řev nadšených českých fandů!

Za nepříznivého stavu 3:4 pak v 59. minutě Švýcaři podle očekávání odvolali brankáře a zkusili štěstí v power-play. Po zoufalém pokusu Ch. Hofbauera se ale míček odrazil k Radimu Cepkovi, který přesnou střelou z třiceti metrů zpečetil český postup do finále! Čeští florbalisté tak získali vysněnou premiérovou medaili a zítřejší finále v Klotenu od 16 hodin se čtyřnásobnými světovými šampióny ze Švédska rozhodne už jen o tom, z jakého bude kovu!

Klotenský tarket zaplavila červená vlna radosti. Podruhé v historii světových šampionátů se ve finále postaví Švédům někdo jiný než Finové. Před šesti lety v Praze je z trůnu zkusili sesadit právě Švýcaři, nyní se o kousek, jenž se ještě nikomu nepodařil, budou snažit Češi.

Finále začne v 16:00, Eurosport vysílá záznam od 18:45.

Dále čtěte:
Dvořákův gól připomněl Svobodu v Naganu

Švýcarsko - Česko 3:5 (3:2, 0:1, 0:2)
Branky
a nahrávky: 7. Marcel Kaltenbrunner (Ch. Hofbauer), 13. Matthias Hofbauer (Bill), 18. Christoph Hofbauer (M. Hofbauer) - 6. Petr Kožušník (Pavel Kožušník), 17. Radek Sikora (Aleš Zálesný), 39. Radek Sikora (Martin Ostřanský), 59. Marek Dvořák (Aleš Zálesný), 60. Radim Cepek. Vyloučení: 1:2. Využití: 2:0. Rozhodčí: Per Hellberg - Glenn Nylén (oba Švéd.). Diváci: 7400.
Česko: Kafka - Jakůbek, Hanzlík, Dvořák, Jandáček - Cepek, Petr Kožušník, Pavel Kožušník - Ostřanský, Zálesný, Sikora.