STÁLE VE FORMĚ. I v 31 letech podává brankář střešovického klubu Tomáš Kafka vynikající výkony.

STÁLE VE FORMĚ. I v 31 letech podává brankář střešovického klubu Tomáš Kafka vynikající výkony. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Brankář Kafka znovu zazářil. Otrávil favorita, boj o medaile ho však mine

  • 4
Bojoval, ničil soupeře skvělými zákroky, hecoval svůj tým. Tomáš Kafka, brankář florbalistů Tatranu Střešovic, ukázal, že se i v 31 letech drží na vrcholu. Parádním výkonem pomohl svému klubu na pražském turnaji Chance Czech Open postoupit do čtvrtfinále, tam ale jeho spoluhráči selhali v útoku. Tatran prohrál s Falunem 2:4.

O medaile si tak český šampion letos nezahraje, na turnaji však zanechal solidní dojem. Zejména díky gólmanu Kafkovi, který senzačními zákroky výrazně přispěl v osmifinále k vyřazení švýcarského mistra Wileru-Ersigen (2:0). Ten byl přitom před začátkem turnaje pasován na jednoho z hlavních favoritů na výhru.

"Kafka chytal výborně. Týmu to vždycky pomůže, když má takto sebevědomého brankáře," řekl ve studiu České televize bývalý reprezentant Vladimír Fuchs. "Navíc je vzorem pro ostatní, dokáže kluky vyhecovat za každého stavu."

Český gólman, který pomohl národnímu týmu ke stříbru na mistrovství světa v roce 2004 a na posledním šampionátu před dvěma lety dlouho zachovával šance týmu na bronzové medaile, udržel čisté konto během celých 40 minut proti Wileru i v první třetině čtvrtfinále s Falunem (do osmifinálových bojů se na turnaji hraje 2x20 minut, od čtvrtfinále jako v hokeji 3x20). Tatran si však stihl vypracovat jen jednobrankový náskok, což mu nestačilo.

"Když nedá útočník gól v šanci, je to stejná chyba, jako když obránce něco zkazí vzadu," řekl pro ČT Jan Zahalka, trenér Tatranu. "Příležitostí jsme měli dost, ale nedokázali jsme je proměnit."

Ani porážka však nezastínila vynikající výkon Kafky. Gólman, kterého v roce 2006 prestižní časopis Innebandymagazinet vyhlásil nejlepším brankářem světa, si dal v sezoně 2007-2008 od florbalu na rok pauzu. Vrátil se však ve velkém stylu: od té doby pokaždé získal cenu pro nejlepšího brankáře sezony.

Na začátku té aktuální má dobře našlápnuto pro další trofej.