Brankář Tomáš Kafka s pohárem pro bronzový tým mistrovství světa 2010

Brankář Tomáš Kafka s pohárem pro bronzový tým mistrovství světa 2010 | foto: ČFbU

Brankář Kafka opouští florbalové Střešovice a míří do Švédska

  • 0
Florbalový brankář Tomáš Kafka si ve dvaatřiceti letech poprvé vyzkouší zahraniční angažmá. Nejlepší gólman nedávno skončeného mistrovství světa opouští Střešovice a do konce sezony se upsal týmu Balrog z nejvyšší švédské soutěže. "Je to pro mě velká výzva a motivace chytat v nejlepší florbalové soutěži světa," prohlásil Kafka.

Zprávu o Kafkově přestupu přinesl server florbal.cz.

K finální dohodě mezi střešovickým Tatranem a posledním klubem švédské Superligy došlo v pondělí 27. prosince. Už ve čtvrtek by měl Kafka hájit barvy svého nového týmu v Uppsale proti klubu Sirius.

"Jsem rád, že mi Tatran vyšel vstříc a dohodli jsme se na dočasném uvolnění," řekl Kafka serveru. "Tatran má silný tým a velmi dobré gólmany. Může mě tudíž postrádat."

Kafka bude prvním českým gólmanem ve Švédsku. O touze zahrát si v Superlize hovořil Kafka už na nedávném světovém šampionátu v Helsinkách, kde byl novináři zvolen do All Stars týmu turnaje. Ze Švédska měl brankář celkem tři nabídky. Od dvou celků z nejvyšší soutěže a druholigového adepta na postup.

"Nakonec jsem vybral Balrog, který hraje celou sezonu pod svým potenciálem. Mé rozhodnutí padlo po hodinové diskusi s novou posilou Balrogu, estonským reprezentantem Kristianem Talmem, který v minulosti byl jedním z lídrů tohoto týmu," dodal Kafka, jemuž vyšli vstříc i v zaměstnání. "Můj šéf mi dočasné uvolnění z pracovních povinností posvětil. Je mi už dvaatřicet, taková příležitost už by se nemusela opakovat."

Balrog je tým z předměstí Stockholmu. Ve čtrnáctičlenné nejvyšší švédské soutěži mu po 12 kolech patří poslední místo, bez jediné výhry nasbíral 4 body.

Klub má slavnou minulost. V minulosti třikrát vyhrál Pohár mistrů (naposledy 1996), domácí soutěž vyhrál také třikrát (1993, 1996 a 2004). Před šesti lety triumfoval na pražském Czech Open. V minulosti za Balrog hrála i současná florbalová ikona Mika Kohonen z Finska.

Střešovice opouští Kafka v době, kdy Tatran vede českou extraligu, z 11 duelů ani jednou neprohrál.