Vítěz Závodu míru získá osm tisíc eur

Praha - Rekordní prémii osm tisíc eur, asi 240 000 korun, získá vítěz letošního 55. ročníku cyklistického Závodu míru. Ten odstartuje 10. května v Českých Budějovicích a po deseti etapách na území České republiky, Německa a Polska skončí po necelých 1600 kilometrech ve Varšavě. Celkový rozpočet závodu druhé kategorie, kam podnik poprvé postoupil, stoupl o 100 000 eur na 1,5 milionu eur, což je asi 45 000 000 korun. Ve startovní listině je dvacet šestičlenných týmů, z nichž šest je z první divize - Telekom, Coast, Gerolsteiner (všechny Něm.), Rabobank (Niz.), CSC Tiscali (Dán.) a Alexia (It.).

Na definitivní potvrzení startu se čeká od dalších dvou elitních stájí Domo Farm Frites z Belgie a italské Mapei. K největším favoritům budou patřit cyklisté stáje Telekom, třebaže její německé hvězdy Jan Ullrich a Erik Zabel nepřijedou. V sestavě je však také Robert Livingston z USA a dvojnásobný olympijský vítěz z dráhy Robert Bartko.

Velice silný bude další německý tým Coast, v jehož šestce je Španěl Aitor Garmendia, loni celkově druhý, a vítěz závodu kolem Německa 2000, jeho krajan Davide Plaza. Hvězdou celku Tiscali bude Michael Blaudzun. Nejlepší českou profesionální stáj Wüstenrot-ZVVZ by měla reprezentovat šestice Petr Benčík, Michal Hrazdíra, Lubomír Kejval, Michal Přecechtěl, František Trkal, jedoucí již podeváté, a Němec Christan Lademann. V barvách JOKO Velamos pojedou Radek Blahut, Tomáš Bucháček, Jan Faltýnek, Vojtěch Muchka, Tomáš Hanauer a Martin Kaňkovský.

Reprezentační trenér Jozef Regec nominoval Radka Bečku,Ondřeje Fadrného, Jaroslava Kocurka, Petra Hermana, Kamila V ánu a Petra Šestáka. Z českých jezdců je ještě v předběžné startovní listině Ondřej Sosenka v týmu CCC Polsat a Lubor Tesař (Team Norimberk).


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa