VÍTĚZ. Johan Van Summeren slaví triumf v klasickém závodě Paříž-Roubaix.

VÍTĚZ. Johan Van Summeren slaví triumf v klasickém závodě Paříž-Roubaix. | foto: AP

V pekle severu vládl Van Summeren, obhájce Cancellara dojel druhý

  • 12
Byl to závod pro outsidera, na kostkách Paříž-Roubaix nevyhrál překvapivě ani Cancellara, ani Boonen, který po dvou pádech s rozbitým kolenem nakonec odstoupil. Vládcem pekla severu, jak se nejslavnější klasice přezdívá, se stal Belgičan Johan Van Summeren. Čech Jan Bárta dokončil na 73. místě.

"Jsem nešťastnější muž na zemi," povídal šampion se slzami v očích. "Tenhle závod je stavěn pro mé tělo, je postaven pro mě."

Van Summeren se udržel ve skupině, která zaútočila brzy po startu, pak nejlépe a nejrychleji přeskákal všech 27 sektorů rozbitých zemědělských cestiček, vytrpěl 258 kilometrů, z nichž celá pětina vedla po zaprášených kostkách, a na velodromu v Roubaix zvedl na oslavu ruce nad hlavu.

"Měl jsem skvělé nohy, byl to príma den," jásal a objímal se s partnerkou. "Vyhrát před Fabianem... Vždyť on je taková hvězda!"

Belgický čahoun se většinou obětuje pro týmové lídry, tohle vítězství bylo pro poctivého domestika odměnou. A tým Garmin mohl slavit.

Jak triumf, tak porážku Fabiana Cancellary, největšího favorita a obhájce trofeje v podobě žulové kostky. Švýcar vyhrál spurt o stříbro, od prvního místa ho dělilo jen 19 sekund. Třetím nejlepším gladiátorem na hrbolatém pavé byl Nizozemec Maarten Tjallingii.

Cancellarovi odveta za Flandry nevyšla, byl možná opět nejsilnějším jezdcem v závodě, jenže stejně jako před týdnem se na nejvyšší stupínek nedostal. V jednu chvíli mu přitom k dostižení vedoucího závodníka scházelo pouhých 25 sekund.

Van Summeren rozhodl o závodě dvacet kilometrů od pásky na dvoukilometrovém sektoru Carrefour de l’Arbre, vítr mu foukal do zad, on za to vzal a ujel.

Ležel na řidítkách, dupal do pedálů. V cestě už mu stály jen tři nebezpečné úseky, na kterých mohl o vše přijít.

Jen jednou se ohlédl, když mu hlásili, že Tjallingii se přibližuje. Dva kilometry před cílem se ještě naposledy napil a pak vjel do slavobrány betonového oválu. Van Summeren je nejvyšším jezdcem pelotonu, teď si dojel pro největší vítězství kariéry.

VÝSLEDKY

Paříž-Roubaix, cyklistický jednorázový závod (258 km): 1. Van Summeren (Belg.) 6:07:28, 2. Cancellara (Švýc.), 3. Tjallingii (Niz.), 4. Rast (Švýc.) všichni -19, 5. Bak (Dán.) -21, 6. Ballan (It.) -36, ...73. Bárta (ČR) -12:58.