Ani jeden dopingový případ. Je to překvapení, ale letošní Tour de France byla čistá.

Ani jeden dopingový případ. Je to překvapení, ale letošní Tour de France byla čistá. | foto: Reuters

Tour de France byla letos poprvé po letech „čistá“ čili bez dopingu

  • 22
Cyklistická Tour de France 2009 byla čistá. Podle posledního vyjádření Mezinárodní cyklistické unie při ní nebyl zjištěn ani jeden dopingový případ.

"Cyklisté jsou pod obrovskou kontrolou. Mají své biologické pasy, každý den musí hlásit, kde se nacházejí. A na čistotě Tour se to už zřejmě projevuje," soudí ředitel Českého antidopingového výboru Jaroslav Nekola.

Od roku 2000 zhyzdila slavný závod každoročně aspoň jedna dopingová aféra. Loni se jich objevilo sedm, předtím pět. A třeba v roce 2006 byla Tour úplně paralyzována případem Operace Puerto, kvůli které favorité Ullrich a Basso ani neodstartovali, a taktéž skandálem celkového vítěze Landise.

"Bude ještě někdo někdy Tour věřit? " psalo se po celém světě v zoufalých komentářích.

Vida. Asi bude.

Nejslavnější cyklistické akci planety se pomalu vrací dobrá reputace. Během letošní Tour proběhlo zhruba 500 kontrol, všechny s negativním výsledkem. Mohou za to třeba i již zmíněné biologické pasy, díky kterým vyniknou odchylky, jež nejsou tělu vlastní.

"Jakmile se taková odchylka objeví, hned tu máme podezření, že se něco děje," popisoval Nekola.

Šéf Mezinárodní cyklistické unie Pat McQuaid se raduje, že díky přísným podmínkám se doping na Tour neobjeví ještě dlouho. Jiní jsou skeptičtí. Vždyť ani letošním závodem si nikdo nemůže být úplně jistý – je možné, že někdo dopoval způsobem, který zatím není rozpoznatelný.

"Zatímco genový doping je strašákem pro dalekou budoucnost, jistá modifikovaná forma krevního dopingu EPO může být nebezpečím již pro dnešek," připustil Nekola.

Takže podvodníci přece vyhrají? Třeba ano. Třeba ne.

Současné vzorky jsou totiž po odběru zmrazeny a uchovávají se pro budoucnost, ve které už dopingoví komisaři dokážou rozpoznat i kdysi "nepolapitelné" podpůrné prostředky. Třeba tedy nula v kolonce počet hříšníků u Tour 2009 navěky nezůstane. A příběh O čisté Tour se zase vrátí do knihy pohádek.