Reportáž skončila 4. 7. 2021 18:00

Tour de France 2021, 9. etapa

Etapu komentuje Dan Hübsch.

Do dnešní etapy pak nenastoupí ani Mathieu van der Poel, který své pokračování v závodě vzdal a bude se připravovat na OH v Tokiu.

Včera první horskou zkoušku ovládl Dylan Teuns. Belgický cyklista si stejně jako před dvěma lety na Planině krásných dívek vytipoval správnou etapu a mohl slavit. V závěrečném stoupání se k němu sice na pár vteřin přiblížil Tadej Pogačar, ale pak už ve sjezdu nikam nespěchal.

Lídr průběžného pořadí Tour

To Tadej Pogačar udělal velký krok k obhajobě. Vzal si žlutý dres a už v prvním týdnu si vytvořil slušný náskok na ostatní závodníky v celkovém pořadí. Lídr týmu UAE včera sám stáhl více než pětiminutovou ztrátu na vedoucí závodníky a předjížděl jednoho soupeře za druhým.

Asi už víte, že před dnešní etapou ze závodu odstoupil Primož Roglič. Ten byl před startem Staré dámy považován společně s Tadejem Pogačarem za největšího favorita. Kvůli pádu ve třetí etapě si Slovinec způsobil zranění, která mu nedovolují předvést, co na kole dokáže. Včera se etapou protrápil a na vítěze Teunse chytil 35 minut.

Zdravím vás u naší online reportáže z poslední etapy úvodní části 108. ročníku Tour de France a přeji krásnou neděli.

Poslední den úvodní části Tour nejspíš znovu přinese bitvu těch největších adeptů na celkový triumf. Tadej Pogačar včera předvedl neuvěřitelnou jízdu a vypracoval si v celkovém pořadí solidní náskok. Je otázkou, kolik bude mít dnes sil a jestli své vedení ještě zvýrazní. Uvidíme, co pak po včerejší ztrátě předvede třeba Richard Carapaz nebo jestli se do úniku vydá houževnatý Thomas De Gendt, oba si i s brutálními kopci dokážou skvěle poradit.

Pět prémií minimálně druhé kategorie pro milovníky kopců. První mimořádná Hors catègorie na Col du Pré. Délka přes 12,5 kilometru, průměrný sklon 7,7 %. K tomu následně ještě další známý vrchol Cormet de Roselend. Před rovinatým nájezdem do cíle musí pak závodníci překonat nepříjemné 21kilometrové stoupání na Montée de Tignes.

Před prvním volným dnem přijde ještě jedna horská výzva. Peloton se vrátí do Tignes, které kvůli sesuvům půdy před dvěma lety v 19. etapě o finální stoupání celého závodu přišlo. A tenhle návrat bude stát za to.

Výškový profil deváté etapy:

  • Tour de France 2021 / výškový profil 9. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 9. etapy / Autor: Tour de France