Cross-country cyklistka Tereza Huříková

Cross-country cyklistka Tereza Huříková | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Na Lysé hoře nikdy nevím, do čeho jdu, přiznává Huříková

  • 4
Bikerka Tereza Huříková se potřetí postaví na start Adrenalin Cupu. „Je to speciální a moc hezká akce,“ pochvaluje si štafetový závod. Půjde do něho s týmem Ethic Sport Girls, přičemž běžkyní bude Klára Moravcová, paraglidistkou Barbora Sahánková a kajakářkou Kateřina Vacíková.

Huříková kvůli Adrenalin Cupu dokonce vynechá nadcházející závody Světového poháru. "Momentálně se jedou v Americe a Kanadě," podotkla nejlepší česká bikerka.

"Na evropském šampionátu jsem ale nastydla a ještě jsem se z toho nedostala. Proto jsem raději zůstala doma. Adrenalin Cup pojedu v rámci tréninku. Po něm mě čeká soustředění v Livignu, abych byla co nejlépe připravená na mistrovství světa, které bude v září v Rakousku."

Čím je pro vás závod na Lysé hoře zajímavý?
Týmovým pojetím a tím, že se sejde více sportů, které normálně nepotkám a nemohu s nimi jinak závodit. Vidím špičky i z jiných sportů. Když jsem tady byla poprvé, tak počasí nedovolilo letět paraglidistům, ale minulý rok jsem už měla zážitek, kdy mi padáčkářka přiletěla k rukám a navíc v nejsilnějším dešti.

Počasí při závodě hraje svou roli, že?
To ano. I to dělá z Adrenalinu extrémní závod, protože na Lysé často prší. Ale déšť mám ráda. Na nedávném mistrovství Evropy jsem dosáhla životního úspěchu (4. místo – pozn. red.) za pořádně silného lijáku.

Takže bláto a voda vám při závodění nevadí?
Je to paradox. Když je trénink, tak do takových podmínek vyrážím nerada, abych neomarodila, ale když přijde závod a jsou takové podmínky, tak se na to sice také nijak netěším, protože vím, že to bude extrémně těžké, ale přitom se mi nejvíce daří.

Minulé ročníky Adrenalin Cupu jste zvládla bez vážnějších problémů?
Snažím se jet rychle, ale opatrně, protože vás může na trati překvapit překážka, která tam před rokem nebyla. Sjezd není nikdy stejný. Nemá cenu riskovat. K tomu si dávám pozor na defekt. Kdybych píchla nebo rozbila kolo, ostatním holkám bych to pokazila, protože bych nabrala velkou ztrátu. Jezdím s pokorou, i když mě mrzí, že se dolů z Lysé hory nemohu více pustit.

Líbí se vám cyklistická trať na Lysou horu?
Sedí mi, mám ráda dlouhý výjezd. Při tom sjezdu už ale odcházejí ruce, musím je vyklepávat. Je to technicky náročná trať, a proto se mi líbí. Navíc v porovnání s naší disciplínou, s cross country, si okruh předtím neprojedu, takže nevím, kde je jaký kámen, jaký mě čeká sjezd, kde musím víc dbát na techniku. Nevím, do čeho jdu.

Říkala jste, že se vám při závodě líbí týmová práce. Utužujete s členkami vašeho družstva partu?
Poznaly jsme se loni. Holky mi jsou hodně sympatické. Hlavně nás utužila touha vyhrát a to, že se nám to podařilo. Společně jsme pak oslavovaly. Nejsme pravidelně v kontaktu, ale už se na ně zase těším, že si společně zazávodíme.

Budete obhajovat prvenství. Bude to těžší?
Obhájit prvenství je vždy náročnější, ale holky jsou opravdu špičky ve svých oborech. Mám kolem sebe královny jiných disciplín, takže věřím, že se nám to podaří. Jen musíme jít naproti štěstíčku.

Štěstíčku? To je takový fotbalový pojem...
No když máme to mistrovství Evropy...