Svorada přespurtoval i Zabela a vyhrál

Ceuti - Dobrou formu potvrdil ve Španělsku spurtér Ján Svorada. Český cyklista byl nejrychlejší v hromadném dojezdu první etapy závodu Kolem Murcie, kde po 162 kilomterech předstihl i vedoucího muže světového žebříčku Němce Erika Zabela, který skončil druhý. Svorada si připsal letos už druhý etapový triumf. Svorada se ujal vedení v bodovací soutěží a díky bonifikaci vévodí také průběžnému pořadí s náskokem čtyř vteřin před Zabelem. V dalších etapách závodu třetí kategorie ale čekají oba elitní spurtéry těžké chvíle, protože profil trati je hodně kopcovitý.

"Mám radost, že mi vyšla taktika až do posledního metru. Porazit Zabela to se cení," těšil se Svorada po devětašedesátém etapovém triumfu mezi profesionály. "Nebyla to ale náhoda. Byla to silová záležitost a cítil jsem, že na vítězství mám," tvrdil.

Sezonu ve středu zahájil i Američan Lance Armstrong, který se chystá na Tour de France, v níž chce zaútočit na páté vítězství za sebou. Do cíle úvodní etapy dojel v pelotonu jako dvaaosmdesátý.

"Potřebuji zjistit, jak jsem na tom. Nemusím vyhrávat," řekl Armstrong, který je s přípravou na sezonu zatím spokojený. "Zrovna jsem absolvoval kondiční testy a podle výsledků mám proti loňsku zhruba měsíc náskok," tvrdil Američan.
 
1. etapa (162 km): 1. Svorada (ČR) 3:58:08 hod., 2. Zabel, 3. Radochla (oba Něm.), 4. Furlan, 5. Strazzer (oba It.), 6. Valverde (Šp.)... 33. Hruška, 81. Kadlec, 103. Andrle (všichni ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí: 1. Svorada 3:57:58, 2. Zabel -4, 3. Radochla -6, 4. Wegmann (Něm.), 5. Contrini (It.) oba -7, 6. Valverde -8... 35. Hruška, 82. Kadlec, 103. Andrle všichni -10.