Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar - Zdeněk Štybar projíždí vítězně cílem závodu mistrovství světa v cyklokrosu kategorie do 23 let. | foto: ČTK

Štybar: třetí výhra? Byla by navíc

Hooglede-Gits - Včera před obědem si Zdeněk Štybar zabalil cyklokrosovou výbavu, sedl do auta a vydal se do Hooglede-Gits. Místa v Belgii, kde se v sobotu a v neděli uskuteční cyklokrosové mistrovství světa. Odpoledne chodil po okruhu, jen tak pěšky. Prohlížel si trať. Dvaadvacetiletý cyklista ze západočeského Stříbra bude v sobotu středem pozornosti. Má totiž šanci získat zlatý hattrick v kategorii do 23 let. Vyhrál šampionáty 2005 i 2006. I letos patří do okruhu největších favoritů.

"Kdo by nechtěl vyhrát potřetí... To asi každý. Ale u mě už to není tak, že beru jen výhru. Mám přece dvě. A když by byla třetí, tak to bude tak nějak nad plán, něco navíc," sdělil telefonicky z Belgie Zdeněk Štybar.

Závod mistrovství světa je pro něho vždy kláním roku. Pečlivě se na něj připravuje pod dohledem vyhlášeného kouče Vojtěch Červínka.

Letos se připravoval trochu netradičně. Vyjel si týden před MS do teplých krajin - trénoval na Mallorce.

"Bylo tam dvacet stupňů tepla. Prostě paráda. Ještě ty kilometry trochu cítím v nohách, ale do soboty to bude v pořádku," řekl cyklokrosový dvojnásobný světový šampion, který žije po většinu roku v Belgii, kde závodí za jednu z nejslavnějších cyklokrosových stájí Fidea.

Obyčejně býval Štybar na okruzích světového či kontinentálního mistrovství řadu dnů předem a s trenérem Červínkem vymýšleli taktiku, někdy i pořádnou kulišárnu.

Okruh v Hooglede-Gits zná z loňských závodů, kdy se tady doslova brodil bahnem. "Tady nemělo cenu pobývat dopředu.
Pořadatelé na trať stejně nikoho nepustili. Náš národní tým se o tom přesvědčil ve středu. Okruh byl přístupný až od čtvrtečního odpoledne," sdělil stříbrský cyklista.

"Trenér přijede až v pátek. To stačí. O nějaké speciální taktice se dá uvažovat až dopoledne před startem. To už budu vědět konkrétně, jak které místo na trati vypadá."

Štybar zná dokonale nejen mistrovskou trať, ale také soupeře. Celý rok sváděl souboje s největším rivalem a vítězem letošního Světového poháru jezdců do 23 let Belgičanem Nijsem Albertem. Loni druhým v MS. V posledních kláních se k nim přidali Nizozemec Lars Boom a Francouz Romain Villa.

"Každý rok se objeví ještě někdo další, těžko předvídat. Ale tahle trojice bude asi nejnebezpečnější," uvažoval Zdeněk Štybar.