Sergio Henao během časovky při závodu Paříž-Nice

Sergio Henao během časovky při závodu Paříž-Nice | foto: Profimedia.cz

Henao nedopoval, může závodit. Kolumbijského cyklistu očistila UCI

  • 5
Mezinárodní cyklistická unie (UCI) očistila kolumbijského cyklistu Sergia Henaa, který kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu čelil podezření z dopingu. Osmadvacetiletý Henao, jenž obléká dres přední stáje Sky, by tak mohl opět brzy závodit.

Týmového kolegu českého reprezentanta Leopolda Königa vyrozuměly o nesrovnalostech UCI a cyklistická antidopingová nadace CADF. Podezřelá data pocházela z období od srpna 2011 do června 2015. Vedení stáje Sky proto jezdce v dubnu dočasně stáhlo z týmu, přestože nikdy neměl pozitivní test.

Henao musel poskytnout k analýze další informace o hodnotách ve svém biologickém pasu. „Ty byly poté zaslány nezávislým expertům k prozkoumání. Došli ale k závěru, že není důvod proti závodníkovi dále zasahovat,“ uvedla v prohlášení UCI.

„Pořád jsem se sám sebe ptal: Proč zrovna já? Ve vězení jsou nevinní lidé a tohle je to samé. Čekání na rozhodnutí bylo hrozné, cítil jsem, že jde o zlomový moment mé kariéry,“ řekl osmadvacetiletý cyklista kolumbijskému deníku El Espectador.

S okamžitou platností se tak může vrátit zpět k závodění, což mu ale nevrátí květnové Giro d ́Italia, na které se chystal a před kterým měl podle svých slov životní formu. „Občas mi bylo opravdu smutno, když jsem se na to díval v televizi. Dokonce jsem i brečel, protože jsem tam nemohl být. To mě zasáhlo asi víc nejvíc,“ uvedl Henao.

31.května 2016 v 14:55, příspěvek archivován: 01.června 2016 v 15:30

Sergio Henao to return to racing with Team Sky - https://t.co/8bclY1Dspw pic.twitter.com/bJuMSY3TPJ

Toho během vyšetřování plně podporoval také tým Sky a jeho šéf Dave Brailsford. „Za to, jak celá situace dopadla, jsem rád, ale vůbec nejsem překvapen. Vždycky jsme v Sergia věřili, měl naši plnou podporu. Věřím, že teď bude velkým přínosem týmu po celý zbytek sezony.“

Představit se může už v neděli, kdy začíná francouzský etapový závod Critérium du Dauphiné, popřípadě o týden později ve Švýcarsku.

Kolumbijec už za sebou jednu suspendaci kvůli podezřelým hodnotám v biologickém pasu má. V březnu 2014 stáj Sky Henaa po vlastních mimosoutěžních testech během jeho tradičního domácího soustředění ve vysokých nadmořských výškách na tři měsíce vyřadila z týmu, interní prověrka dat ale neodhalila žádné pochybení.

Podobné problémy jako osmadvacetiletý vrchařský specialista měl v minulosti i Roman Kreuziger, který o očištění svého jména bojoval téměř dva roky. Jeho dopingová kauza skončila vloni v červnu poté, co UCI a Světová antidopingová agentura WADA stáhly své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa