Španělský cyklista Carlos Sastre.

Španělský cyklista Carlos Sastre se raduje v cíli 17. etapy Tour de France. | foto: Reuters

Sastre, lídr Tour: Tohle si budu pamatovat do konce života

  • 8
L’Alpe d’Huez - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Po pár metrech, když silnice začala stoupat, se Carlos Sastre rozhodl zaútočit. Španěl se zvedl ze sedla a ostrým tempem ujel všem pronásledovatelům. Jeho atak nikdo nenásledoval. A jezdec stáje CSC měl dost sil na to, aby celé stoupání do L’Alpe d’Huez zvládl rychleji než ostatní.

Téměř 14 kilometrů dlouhý kopec pokořil za 39:29 minuty. O dvě minuty a tři vteřiny rychleji než nejbližší soupeři. V cíli navíc Sastre převzal od týmového kolegy Franka Schlecka žlutý dres pro lídra Tour de France.

"Díky tomu, že se bratři Schleckové obětovali, mohu nosit žlutý trikot. Bez jejich podpory bych to nedokázal," řekl v cíli.

Trpěl jste hodně v závěrečném stoupání?
Ano. Je to těžký kopec. Ani jsem si nestačil užívat, že můj náskok oproti soupeřům narůstá.

Na Evanse máte nyní k dobru 1:34 minuty. Myslíte, že je to dostatečný náskok před sobotní časovkou?
Nevím a teď o tom nechci přemýšlet. Jsem ve žlutém a to si teď pár dní budu užívat s kolegy z týmu, protože i oni odvedli fantastickou práci.

Jste rád, že konečně žlutý dres patří vám?
Ano, ale bylo dobře, že Frank mi pomohl ulevit od toho tlaku. I ostatní jezdci se obětovali. Doufám, že každý ocení práci celého týmu CSC.

V závěru etapy jste zvedl ruce. Nebylo by taktičtější spíš zrychlit?
Možná mě to stálo jednu dvě vteřiny. Ale tenhle moment si budu pamatovat do konce života, a proto jsem si ho chtěl náležitě užít.