Německý cyklista Roger Kluge

Německý cyklista Roger Kluge | foto: Profimedia.cz

Pro Lea jsem to udělal rád. Užíval jsem si ten sjezd, říkal Roger Kluge

  • 45
Bagneres-du-Luchon (Od našeho zpravodaje) - Kariéra Rogera Klugeho, jezdce týmu IAM, se s českou cyklistikou prolnula již několikrát. V roce 2007 byl druhý na závodě Praha-Karlovy Vary-Praha. Loni v dresu NetAppu pomohl Janu Bártovi vyhrát etapový závod Szlakem Grodow Piastovskich. A v úterý při sjezdu z Port de Bales se stal vodičem Leopolda Königa.

Kluge se doposud proslavil především jako dráhař, je stříbrným olympijským medailistou v bodovačce z Pekingu 2008 a čtvrtým v omniu z her v Londýně 2012. Na silnici si už v sezoně 2010 zkusil Tour v dresu Milramu, ale nedokončil ji. Po rozpadu týmu Milram závodil za Argos-Shimano, loni pak za NetApp a letos jede Tour v dresu druhodivizního IAM.

Právě v NetAppu dosáhl loni i na hodnotné 33. místo na Paříž-Roubaix, v této sezoně bylo zatím jeho nejlepším umístěním pátá příčka v úvodní etapě Kolem Bavorska. Na Tour dojel sedmadvacátý ve 4. etapě do Lille a v úterý třiadvacátý, po zběsilém sjezdu z Port de Bales, při němž táhl do popředí i Leopolda Königa.

"Ale nikdo to prý neviděl, ani nás nezabírali," povídal Kluge za cílem etapy, když jsme se setkali u autobusu týmu IAM .

Zato Leo vás chválil, jak moc jste mu pomohl.
Já s ním byl loni v týmu, i když jsme jezdili jiné závody. Stále jsem vděčný NetAppu, že mi před dvěma lety nabídl smlouvu, i když už bylo už docela pozdě (sháněl nové angažmá poté, co mu nebyl prodloužen kontrakt ve stáji  Argos-Shimano). Dali mi tehdy šanci závodit dál na Pro Continental úrovni a dnes jsem jim snad něco málo splatil zpátky. Tímto způsobem jsem chtěl říci: Díky. Jsem těžší, vážím víc než Leo, tak jsem se mohl ve sjezdu valit dolů trochu rychleji než on. Ale nemyslete si, mě to zároveň bavilo, měl jsem z toho skvělý pocit. Připadal jsem si v akci, v závodě. Říkal jsem si: Teď o něco opravdu jde. Byl to úplně jiný pocit, než když jsem v jiné dny dojížděl až v grupettu jen proto, abych etapu dojel. Teď jsem si to užíval. Úplně jsem zapomněl na bolest v nohou.

Bylo to okamžité rozhodnutí? Uviděl jste Lea u vrcholu Port de Bales a hned jste si řekl: Pomohu mu?
Dojel mě kousek za vrcholem. Bylo mi jasné, že stíhá skupinku s Nibalim a že se chce k nim zase dotáhnout. Tak mu říkám: Půjdeme do toho. Leo byl loni můj kamarád a je to stále kamarád, i když jsme teď každý v jiném týmu. Cítil jsem, že to mám udělat. Kdyby to byl jiný kluk z jiného týmu, možná bych nepomohl, ale pro Lea jsem to udělal rád. A zároveň: i já chtěl být v cíli mezi nejlepšími pětadvaceti.

Když vzpomenete na Lea z vašich společných časů v týmu NetApp, jaký byl tehdy sjezdař?
Žádný závod jsem s ním loni nejel, měli jsme odlišné programy a potkávali se hlavně na kempech. Ale věděl jsem, že pro sjezdy má vlohy. Pár zatáček jsme tentokrát jeli opravdu na hraně, předjížděli jsme i auta. Bylo to tvrdé a dost nebezpečné, na silnici leželo i dost kamenů. Ale bylo  to nakonec úspěšné. Místo aby ztratil minutu, byl Leo v cíli s Nibalim a spol.

Teď je celkově sedmý, takže můžete mít dobrý pocit, že kousek toho umístění patří i vám.
Jo, možná dostanu malý kousek koláče, až Tour skončí. (směje se)