Rekordní kolo dá Sosenka do dražby

  • 4
Praha - Kolo, na kterém utvořil Ondřej Sosenka v úterý světový rekord v hodinovce na dráze, si český cyklista na památku nenechá. "Dáme ho do dražby a výtěžek půjde na charitu," prozradil v on-line rozhovoru se čtenáři iDnes držitel historického výkonu. V Moskvě ujel za 60 minut 49,700 km.

Teplota 26 stupňů, vlhkost vzduchu 95 procent, zbrusu nové kolo firmy Moser s převodem 54x13 - v takových podmínkách absolvoval devětadvacetiletý cyklista rekordní jízdu. Chuť na jídlo si musel nechat zajít, s žízní musel bojovat.

Odpovědi Ondřeje Sosenky čtěte ZDE

"Jídlo a pití nepřipadá v úvahu. Zásoby glykogenu v těle jsou určitě nejméně na 90 minut. Ale dehydratace je veliká," vysvětloval v jedné z otázek světový rekordman. Do redakce iDNES přijel stylově - na kole.

Hodinová jízda z dráhy v Krylatském prý byla zejména náporem na psychiku.  "Hlavou se honí všechno možný."

Při pokusu čerpal zejména ze zkušeností na dráze, vždyť má na ní najeto kolem 20 000 kilometrů. "Hlavně v kategorii juniorů je dráha nejideálnější prostředek k tomu naučit se na kole jezdit dobře a dobře šlapat," tvrdil. "Pravda je, že je to nuda," smál se.

Vysněná hranice 50 km mu odolala. "Vím o rezervách, byly v posedu," přiznal. Bohatší o nové poznatky chce na magickou hranici zaútočit, nejspíš příští rok. Jako dějiště nelze vyloučit Manchester, dráhu, které šéfuje Chris Boardman. "Mohli by mít zájem," předpokládal Sosenka, že Britové by se rádi zapsali do historie jako místo, kde někdo poprvé překonat hranici 50 km za hodinu.

I když bývalý rekordman Chris Boardman na Sosenkův výkon reagoval překvapeně. "Zaznamenal jsem na serverech, že byl šokován a že mně vůbec nezná. A vůbec, že ten výkon je nějakej podezřelej. Přitom jsem na dráze, kde šéfuje, na mistrovství světa skončil sedmý dva dny před jeho úspěšným rekordem," podotkl Sosenka ke svému úspěchu z roku 2000.

Kritické hlasy směrem k termínu svého pokusu, jenž se uskutečnil v průběhu Tour de France, odmítl. "Termín vycházel hlavně z fyzické kondice, kterou mám už dlouhodobě v červenci nejlepší. Na druhou stranu cyklistiku sleduje v době Tour nejvíc lidí," připomněl.

Sám se na přenosy z nejslavnějšího cyklistického závod příliš nedívá. A taky si neumí představit nástupce šestinásobného vítěze Američana Lance Armstronga. "Nástupce hodně dlouho žádný nebude a Tour bude velice zajímavá."

Do srovnávání s kterýmkoli cyklistou se Ondřej Sosenka nepouštěl. "Netoužím být srovnáván s nikým. Snad pouze s Indurainem, hlavně co se týče jeho psychiky a inteligence. A tomu se výkonnostně nikdy nepřiblížím," podotkl.

Právě Miguel Indurain, pokud by měl k dispozici kolo Sosenky z rekordního pokusu, by podle českého jezde měl šanci překonat vysněnou hranici 50 km za hodinu. "Měl by velkou šanci," řekl Ondřej Sosenka.

Ačkoli ještě cítí únavu, už se těší na první start po rekordu. Absolvuje jej ve středu na Cyklistickém kritériu na Václavském náměstí.