Cyklistická Tour de France

Cyklistická Tour de France | foto: Reuters

Tour de miliony aneb Když se dřina v cyklistickém dresu vyplatí

  • 9
Froome, Contador nebo Nibali už tuší, kde příští červenec nejspíš budou. Tour de France odtajnila svou podobu a nejlepší muži cyklistického pelotonu musejí svou formu ladit do kopců, kterých bude fůra. A pokud si do Francie přivezou stejnou formu, jaká je v minulých letech vynesla až na trůn, pak vědí, jak bude chutnat odměna. Prize money, které Tour rozdělí, přesahují 2,2 miliony eur.

V prvním ročníku nejslavnějšího závodu vesmíru proplácel pořadatelský deník L’Auto účtenky za jídlo a ubytování, dokonce i pneumatiky, které závodníci zničili. Letos dostal každý tým od organizátora na pokrytí nákladů 50 tisíc eur, zhruba 1,4 milionu korun. Na stejný obnos si přijde i nejlepší tým v Paříži, loni takto slavil Kreuziger s Contadorem.

Daleko zajímavější, ale samozřejmě také náročnější, je dosáhnout na prémii za celkové vítězství. Ital Nibali, který letos v Paříži stál na nejvyšším stupínku, inkasoval 450 tisíc eur, přes 12,5 milionu korun. Druhý dostává 200 tisíc eur, třetí sto.

Zajímavost odjinud: tenistka Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, dostala za svůj letošní triumf v All England Clubu přes 58 milionů v českých korunách.

Peníze dle zvyklostí šampion rozdělí mezi jednotlivé členy, mechaniky, maséry, řidiče autobusu. Toto pravidlo zavedl Francouz Anquetil, věděl totiž, že víc než hodnotnou náhradou mu byly prémie z „potourovských“ kritérií a že takovým velikášstvím si budoval věrnost svých spokojených kolegů.

„Jsem jako Johnny Hallyday nebo Adamo a vy můj orchestr. Ano,“ přiznával. „Kupuju si závodníky.“

Den ve žlutém trikotu „stojí“ 350 eur (bezmála 10 tisíc), takže Nibali si na tento obnos letos přišel devatenáctkrát. Další tři trikoty (zelený spurterský, puntíkatý vrchařský a bílý pro mladíky) vydělávají svým nositelům 300 eur za etapu. Pokud vrchař a spurter doveze barevný dres až pod Vítězný oblouk, dostane 25 tisíc eur, jen mladík získá o pět méně.

Etapové vítězství přinese 8 tisíc eur, druhý získá polovinu a ještě dvacátý muž dvě stovky. Zajímavou motivací je Prix Jacques Goddet pro prvního muže na vrcholu Tourmaletu, který získá 5 tisíc eur. Stejná odměna pod názvem Prix Henri Desgrange se vyplácí na nejvyšším vrcholu ročníku , kterým za rok bude Galibier, velikán s výškou 2645 metrů.

Geraint Thomas mířil předloni k horizontu Tourmaletu jako první, jenže o prémii nevěděl a nechal se předjet Francouzem Royem. „Není divu, že po ní šel. Za tolik peněz se dá pořídit spousta věcí. Třeba moře piv,“ říkal Brit. Útěchou mu mohla být cena pro nejagresivnějšího jezdce. Získal 2000 eur. Stejně jako letos Jan Bárta ve čtvrté, londýnské etapě.

.