Zdeněk Štybar (vpravo) a Petr Dlask budou patřit k největším českým hvězdám v plzeňském závodu Světového poháru

Zdeněk Štybar (vpravo) a Petr Dlask budou patřit k největším českým hvězdám v plzeňském závodu Světového poháru | foto: Martin Bali-Jenčík

Plzeň po třinácti letech uvidí světový cyklokros, Štybar je tváří závodu

  • 0
Po třinácti letech se v Plzni představí elitní světoví cyklokrosaři. V neděli 18. října se zde uskuteční druhý závod letošního Světového poháru a na náročné trati se o úspěch porve také osmička Čechů se svou největší hvězdou Zdeňkem Štybarem. Ten elitnímu podniku propůjčil svou tvář.

"Určitě budu chtít uspět," řekl Štybar na tiskové konferenci. Plzeň je totiž jen kousek od jeho rodného Stříbra a třiadvacetiletý cyklokrosař cítí, že čeští fanoušci od něj budou hodně čekat.

Tím spíš, že je tváří závodu, v Plzni se jeho portrét vyjímá na 30 billboardech. Na plakátech lidem slibuje vítězství. "Ale je to jeden den, jedna hodina. Nebude to jednoduché," říká úřadující vicemistr světa a největší domácí hvězda.

Okruh trati v areálu U sv. Jiří v městské části Doubravka je dlouhý 2 600 a široký čtyři metry, jeho specifikem jsou schody těsně před vjezdem do cílové rovinky.

"Ten výběh před cílem je nezvyklý, závod se spíš bude řadit k těm těžším. Navíc je to na otevřené louce. Fouká tam, takže každé kolo na čele je hodně těžké. Spíš se bude jezdit na menší skupinky, po třech čtyřech lidech," předpovídá Štybar.

"Vydrží jen silní jedinci. Tak tří až čtyřčlenná skupinka, nebo bude Štyby na špici sám," usmál se Petr Dlask, Štybarův kolega z belgické stáje Fidea. "Ale my motivaci máme, je to náš podzimní vrchol před mistrovstvím světa v Táboře," dodal Dlask.

Předpokládá se, že v Plzni pojede kompletní tuzemská špička. "Nominaci určím týden před závodem. Ale mělo by to tak být," řekl reprezentační kouč Petr Klouček, který počítá se zařazením jednoho závodníka do 23 let. V závodě by se pak měli představit všichni elitní světoví cyklokrosaři s výjimkou Larse Booma, který odpočívá po náročné silniční sezoně.

Rozpočet závodu je 3,8 milionu korun. Světový cyklokros se v Plzni pojede po 13 letech. Program začne v neděli 18. října v 10:00, hlavní závod startuje ve 14 hodin. Diváci mají vstup zdarma.