Nairo Quintana přijíždí do cíle závěrečné časovky etapového závodu Kolem...

Nairo Quintana přijíždí do cíle závěrečné časovky etapového závodu Kolem Švýcarska. | foto: AP

Už není vyhořelý. Bude však Quintana na Tour jedničkou svého týmu?

  • 19
V roce 2013 platil za obrovský talent světové cyklistiky. Mladík s pokerovou a poněkud svraštělou tváří, podle které byste mu rozhodně nehádali pouhých 23 let. Senzačně druhý na Tour, v následující sezoně už šampion Gira.

„Na trati možná vypadám klidně, protože umím ovládat bolest. Ale ve svém nitru ji cítím,“ říkal tehdy Nairo Quintana.

Loni už byla ta bolest viditelná i navenek. Na Tour trpěl a ztrácel. „Nechali jste vyhořet mého syna,“ obvinil jeho otec Luis šéfy stáje Movistar. Vytýkal jim, že jej odrovnali pokusem o double Giro – Tour.

Sám Nairo před rokem vykládal: „Nemám tolik sil, kolik bych si představoval. Giro mi jich vzalo příliš.“ Po skončení Tour se nalezl až na 12. řádce výsledkové listiny.

Jakou tvář ukáže ve Francii letos?

A bude ještě jedničkou Movistaru?

Španělská stáj oznámila pro Tour strategii tří rovnocenných lídrů. Vzhledem k zúžení všech týmů z devíti na osm cyklistů tudíž obdrží vůdcovskou roli více než třetina nominovaných jezdců této stáje. Kromě Quintany ještě 38letý matador Alejandro Valverde a 28letý Mikel Landa, posila ze stáje Sky.

26.června 2018 v 12:18, příspěvek archivován: 29.června 2018 v 09:29

Team Movistar will have their strongest team in years and definitely the strongest team of the Tour de France. Headlining with Nairo Quintana, Alejandro Valverde & Mikel Landa. https://t.co/aQOXhlPr8o

Právě s Landovým příchodem Quintana loni nesouhlasil. Jako by se obával, že jej ambiciózní Bask sesadí z výsostné pozice v Movistaru.

Nyní naopak vyhlašuje: „Vycházíme s Mikelem velmi dobře.“

Zároveň se však mezi řádky Quintanových vyjádření dá vysledovat, že se dál cítí být v Movistaru mužem číslo 1.

„Letošní sestava je zřejmě nejlepším týmem, který jsem měl po svém boku na Grand Tour,“ sděluje.

Nebo také: „Chci stát v Paříži s trofejí pro vítěze. Titul z Tour mi stále chybí do sbírky k Giru a Vueltě. Je to závod, o němž jsem vždy snil.“

Eusébio Unzué, manažer Movistaru, nicméně trvá na svém: „Všichni tři naši lídři jsou si na startu Tour rovni.“

Vzápětí dodává: „Možná už po deváté etapě, vedoucí přes kostky do Roubaix, budeme moudřejší, kdo se stane jedničkou týmu.“

Kostek se Quintana i Landa bojí.

„Na nich to bude také o štěstí,“ připomíná Kolumbijec. „Tour umí poslat domů i největší favority, jen vzpomeňte na Frooma a Contadora v roce 2014.“

Může také nastat situace, že v první polovině závodu bude nejlépe umístěným jezdcem týmu Valverde, jemuž mohou vyhovovat některé klasikářské dojezdy, načež ostatní dva lídři přeberou taktovku ve vysokých horách a Valverde se promění v jejich superdomestika.

Kolumbijský cyklista Nairo Quintana s trofejí pro víětze Giro d´Italia.
VÍTĚZ. Nairo Quintana na tiskové konferenci po dvacáté etapě španělské Vuelty,...

TOUR MU CHYBÍ. Giro vyhrál v roce 2014, Vueltu v sezoně 2016. Přidá i Tour?

Letos zatím Quintana zvládal týdenní etapové závody velmi dobře (druhý, druhý, třetí a pátý), byť ne vyloženě oslnivě. Prohrál s Valverdem v Katalánsku i s Landou v Baskicku.

„To je v pořádku,“ tvrdí. „Během sezony jsme si dělili vůdcovství. Já si stanovil za hlavní cíl, abych přijel na Tour uvolněnější a méně unavený než před rokem. Loňská kombinace s Girem byla příliš složitá.“

Proto omezil starty a cestování.

Zatímco loni měl před Tour na kontě 48 závodních dnů, letos jich je pouze 29. Po dubnovém závodě Kolem Baskicka odletěl na dva měsíce domů do Kolumbie, kde ve vysokých horách simuloval dlouhé horské etapy a navíc se zaměřil na trénink časovky.

„Přijedu na Tour v mnohem lepší formě a s lepší morálkou než loni,“ slibuje.

Od předškolních let pomáhal otci Luisovi s prací v obchodě, tahal těžké bedny. Do školy a zpět, včetně osmikilometrového těžkého kopce, potom každý den šlapal na starém horském kole. Pracoval na malé farmě rodičů, přivydělával si spravováním aut i kol a od deseti let (!) dělali s bratrem v noci černé taxikáře, doufajíce, že je nechytí policie.

Na základní škole plánoval: „Jednou vstoupím do armády, jedině tak si vydělám na trochu slušný život.“

Cyklistika mu ho změnila.

Teď zná Naira Quintanu celá země, miliony fanoušků jej chtějí 29. července vidět v Paříži na pódiu pro vítěze Tour.

Žádný Kolumbijec dosud na nejvyšším stupni největšího závodu nestál.

On to má změnit.