Cyklistická reprezentace Rwandy bude mít v roce 2025 na mistrovství světa výhodu domácího prostředí.

Cyklistická reprezentace Rwandy bude mít v roce 2025 na mistrovství světa výhodu domácího prostředí. | foto: Profimedia.cz

MS v silniční cyklistice poprvé v Africe. V roce 2025 ho uspořádá Rwanda

  • 1
Šéfové rwandské cyklistiky už hrdě hlásí: v roce 2025 budeme hostit mistrovství světa. Šampionát na silnici by se tak poprvé konal na africkém kontinentu. Rozhodnutí, že se MS vážně za čtyři roky uskuteční v Kigali, však ještě musí v pátek potvrdit kongres Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Na pořadatelství MS 2025 kandidoval ještě marocký Tanger, ale podle předpokladů dostalo přednost Kigali. Šéf UCI David Lappartient se už při svém zvolení v roce 2017 netajil plánem dostat mistrovství světa na africký kontinent. Loni navštívil populární etapový závod Kolem Rwandy.

Mistrovství světa v silniční cyklistice se poprvé konalo v roce 1921 v Kodani, profesionálové si odbyli debut o šest let později v Německu.

Šampionáty dlouho hostila jen Evropa, následovaly Severní a Střední Amerika (1974 v Kanadě), Jižní Amerika (1977 ve Venezuele), Asie (1990 v Japonsku) a Oceánie (2010 v Austrálii).

Po letošním ročníku v Belgii budou MS v dalších letech pořádat Austrálie, Skotsko a Švýcarsko.

,