BELGICKÉ ZLATO. Juniorský závodník Thijs Aerts slaví titul mistra světa.

BELGICKÉ ZLATO. Juniorský závodník Thijs Aerts slaví titul mistra světa. | foto: Martin Bali-Jenčík, www.cyklokros.cz

Prokletý závod pro české juniory: dva spadli na startu, Ťoupalík vzdal

  • 4
Závod juniorů na mistrovství světa v cyklokrosu v nizozemském Hoogerheide skončil českým zklamáním. Favorizovaný Adam Ťoupalík se kvůli zdravotním potížím postupně propadal a posléze a vzdal. Ambice dvou jeho krajanů vyhasly po hromadném pádu na startu. Trojnásobné medailové poledne oslavili Belgičané, titul má Thijs Aerts.

Čerstvý vítěz Světového poháru Ťoupalík se sice vyhnul pádu, kvůli němuž ihned odstoupil Roman Lehký, ale přestože se v úvodu držel na konci první desítky, bylo patrné, že mu do obvyklé pohody hodně chybí. "Už od včerejška mi nebylo dobře a zvažoval jsem, zda vůbec do závodu nastoupím," řekl.

Po druhém kole z celkových pěti byl třináctý, ztrácel 24 vteřin na vedoucího Nizozemce Jorise Nieuwenhuise a jeho manko narůstalo. "Po třetím kole už to nemělo smysl," komentoval své odstoupení Ťoupalík, jediný český medailista z loňského MS v Louisville.

Ani na Nieuwenhuise nakonec medaile nezbyla. Převálcovalo ho belgické trio v čele s Aertsem, jenž o minulém víkendu překvapivě vyhrál závěrečný závod SP v Nommay.

Na stupních vítězů ho doplnili favorizovaný Yannick Peeters a Jelle Schuermans. Cyklokrosová velmoc Belgie se dočkala juniorského mistra světa po sedmi letech. Nejlepším českým závodníkem byl nakonec Lukáš Kunt, který dojel až na 38. příčce.

Lehký mezitím musel po ošklivě vypadajícím pádu do nemocnice. "Vypadalo to hnusně, tam to byla velká 'barikáda'. Nakonec se ale podezření na zlomeninu klíční kosti nepotvrdilo a Roman už je z nemocnice zpátky," uvedl reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide

Junioři

1. Aerts 45:55, 2. Peeters -10, 3. Schuermans (všichni Belg.) -12, ...38. Kunt -4:58, 41. Matějek -6:25, 45. Šírek -7:03, Ťoupalík a Lehký (všichni ČR) nedokončili.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa