Závod horských kol Stupno, vlevo na snímku jede Martin Stošek.

Závod horských kol Stupno, vlevo na snímku jede Martin Stošek. | foto: Milena Sojková

Déšť, slota, bahno... Jak biker Stošek v drsném závodě ve Stupně porazil Cinka

  • 0
Prudký liják neustále kropil terén, ze kterého vrstvy bahna bičovaly bikerům propocené tváře. Skvělý závod a drsné podmínky doprovázely nedělní akci Horská kola ve Stupně na Rokycansku, která byla zároveň druhým dílem krajského pohárového seriálu. Zvítězil Martin Stošek.

„Počasí nám nepřálo, ale pořád to byl skvělej závod. Díky moc všem, kteří se na něm podíleli, akce ve Stupně se zase posunula,“ chválil odchovanec místního Authoru a hlavní hvězda Ondřej Cink.

V minulých týdnech jezdec týmu Kross Racing slavil triumf na republikových šampionátech v cross country a nečekaně také v maratonu. I ve Stupně ještě v cílové rovince myslel na prvenství, za kterým ho hnali i promočení diváci. Jenže ve finiši ho pokořil další favorit, v Plzni žijící Martin Stošek ze stáje Future Cycling-Northwave.

„Počasí nám to udělalo hodně těžké. S Ondrou to byla velká přetahovaná, na spurt jsem si ani moc nevěřil, ale vyšlo to,“ oddychoval v cíli spokojeně Stošek, který tak Cinkovi vrátil porážku z maratonského mistrovství, kde obhajoval titul.

Jen den předtím přitom slavil vítězství také na Zadově, kde se konal další díl seriálu Kolo pro život. „O vítězství jsem přišel v posledním kole, kde jsem natropil spoustu chyb. A ve sprintu jsem už na Martina neměl dost sil,“ uznal Cink.

Bronz bral další stupenský oblíbenec Jan Rajchart.

Závod horských kol Stupno, na snímku je Jitka Čábelická.

V ženách slavila trojka světového žebříčku, Nizozemka Anne Terpstra. Za sebou nechala Yane Belomoinovou z Ukrajiny a českou šampionku Jitku Čábelickou. „Krásný a extrémně náročný závod. Neskutečně mě to bavilo, máte tu úžasnou atmosféru, v lese u skoku to bylo opravdu crazy. Děkuji za pozvání a za rok zase ráda přijedu,“ vzkázala Terpstra na stránkách mtbs.cz.

Obsazením, zázemím i náročností trati se Stupno rovná závodům Českého poháru, přesto se jel stále jako exhibice bez možnosti vyjet si UCI body. Letos se poprvé konal v novém areálu Ultramarinka.

„Nechceme nic uspěchat, každým rokem se o krůček posouváme. Máme obrovské ohlasy, je to milé a motivující. Aktuálně řešíme zařazení závodu do kalendáře UCI na post C3,“ svěřil se Ondřej Paur, manažer stupenského klání.