Kristián Hynek si jede pro své třetí vítězství na stokilometrové trati...

Kristián Hynek si jede pro své třetí vítězství na stokilometrové trati bikemaratonu Malevil Cup. | foto: archiv pořadatele

Bikeři míří už podvacáté na Malevil Cup. Prvenství obhajuje Hynek

  • 0
Startovní výstřel jubilejního dvacátého ročníku maratonu horských kol Malevil Cup by Author zazní už v sobotu o půl deváté ráno. Trasy vedoucí hraničními hvozdy Lužických a Žitavských hor budou hostit cyklisty z celého světa, přihlášeni jsou i závodníci až z dalekého Japonska.

Startovní listina čítá přes tisícovku bikerů. Prověří je náročné trasy vedené po území Čech i Německa v distancích od 25 až po 100 kilometrů. „Zaznamenali jsme patnáctiprocentní nárůst zájmu o závod. Bikeři se můžou stále hlásit, celkově očekáváme až čtrnáct set účastníků,“ řekl šéf závodu Radek Patrák.

Do Lužických hor dorazí i řada elitních závodníků. K velkým favoritům patří dánský maratonec Sören Nissen, vítěz nedávného prestižního maratonu ve Willingenu, který o víkendu triumfoval i v polské Jelení Hoře.

Svůj český mistrovský dres ukáže Kristián Hynek, který obhajuje loňský triumf. Na Malevilu dosud startoval třikrát a vždy vyhrál – včetně evropského šampionátu 2012.

Po dvou druhých místech se v Lužických horách porve o vítězství i přední jezdec cross country Jan Škarnitzl z týmu Mitas Trek se sídlem v Lučanech nad Nisou. Na startu nebude chybět ani německá a polská maratonská špička. Aktuálně je přihlášeno 75 elitních mužů.

Přihlášky jsou do pátečního poledne stále možné online na www.malevilcup.cz. Registrovat se však lze i přímo v Resortu Malevil v Heřmanicích při prezentaci.

Malevil Cup si nenechá ujít aktuální světová jednička v maratonském rankingu UCI Blaža Pintaričová ze Slovinska. Zdatnou soupeřkou jí bude úřadující švýcarská šampionka Ariane Lüthiová. Jako host dorazí i dvojnásobná stříbrná olympionička Maja Wloszczowská z Polska.

Trať Malevilu doznala pro letošní rok několik drobných změn, na nejdelší stokilometrové distanci došlo k úpravám na německé straně hor. „Trasa je teď hezčí, ale také náročnější,“ upozornil Patrák.

Nedělní program je na Malevilu tradičně vyhrazen dětem. Připraveny budou dětské závody, soutěže s Týmem silniční bezpečnosti a další akce.