TEST FORMY. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (v čele) vyhrál týden před prvním

TEST FORMY. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (v čele) vyhrál týden před prvním závodem Světového poháru maraton ze série Kolo pro život v Mladé Boleslavi. | foto: Miloš Lubas

Kulhavý vjíždí do Světového poháru. Ještě není stoprocentní, říká trenér

  • 2
Před třemi lety byl třetí, předloni Světový pohár jako první Čech celkově vyhrál, loni v olympijské sezoně měl sice Jaroslav Kulhavý priority jinde, přesto opět převáděl vyrovnané výkony a v prestižním seriálu stál na pódiu. I v této sezoně míří olympijský vítěz na nejvyšší stupínek. "Ale hodně prestižní je pro nás i titul mistra světa v maratonu," prozradil Kulhavého trenér Viktor Zapletal.

Pohárové bitvy odstartují tento víkend v německém Albstadtu, týden poté se biková elita přesune do Nového Města na Moravě. Tam, co Kulhavý v roce 2011 vyhrál a loni nestačil jen na Švýcara Schurtera, vládce pohárové sezony.

"Ty dva první závody budou hrozně důležité," uvědomuje si trenér. "Moc bych si přál, kdyby se Járovi povedlo svěťák vyhrát. Uvidíme." Za tím slovíčkem nejistoty se skrývají problémy, které Kulhavého na jaře zbrzdily.

V březnu sice suverénně ovládl etapový Cape Epic v Jihoafrické republice, po němž Zapletal tvrdil: "V takové formě na jaře jsem ho ještě nikdy neviděl. Jel mimořádně a na to jsme chtěli před prvními svěťáky navázat."

Jenže idylku zase narušily potíže. "Nejdu do sezony tak odpočatý, jak bych si představoval," přiznal sám. Osmadvacetiletý biker musel doléčit následky pádu z Cape Epic, bolela ho záda, navíc musel na operaci, kdy mu vyřezávali hned tři zuby moudrosti. A na deset dní pak vypadl z tréninku.

"To bylo hrozně znát," posteskl si Zapletal. "Měl dvakrát za sebou dávku antibiotik, trénink se výrazně zpomalil, utlumil. Teď už je ale zase úplně v pořádku, je v plném tréninku a myslím si, že na tom není špatně."

V zahajovacím závodě však nemůžeme čekat suverénní počínání mistra. "Nebude úplně stoprocentní," uznal trenér. "Ale v Novém Městě by už měl jet bez větších problémů. V tuto chvíli je na svém standardu, což v Járově případě znamená, že normálně může závodit se světovou špičkou. Jen to asi nebude tak, že by se sebral a ujel hned po startu, to ne."

Ať svoji cestu ke druhému titulu krále Světového poháru načne jakkoliv, ať vyhraje, nebo bude "jen" jedním z nejlepších, hlavní cíl Kulhavého a jeho trenéra leží letos jinde - v rakouském Kirchbergu. Titul mistra světa v maratonu je poslední, který biker ještě nezískal.

"K tomu šampionátu bude směřovaná celá příprava," naznačil trenér. "Kvůli němu vynecháme mistrovství Evropy, které se koná týden před mistrovstvím světa, a místo něj zařadíme silniční mistrovství republiky. Trénink ale změn nedoznal, spíš navážeme na model, který jsme měli v roce 2011. Tehdy to fungovalo dobře a jediné, co Járu zbrzdilo, byla srážka s autem."

Jen deset dní po ní dojel Kulhavý na mistrovství světa v maratonu druhý. A jak dojede letos?