Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: www.astana.lu

Kreuziger startuje nabitou dovolenou. Coby fotbalový fanda Barcelony

  • 2
Přiletěl z Japonska, svého posledního závodu sezony, navštívil doktory, kteří potvrdili, že zraněná ruka už je definitivně v pořádku. A teď začíná Romanu Kreuzigerovi dovolená před dřinou na další sezonu.

Že by ale nyní, kdy má volno, ležel doma s nohama nahoře, říct nemůže. Na svém webu představil nejbližší program: večer vyrazí fandit fotbalistům Plzně proti Barceloně (nebo naopak?), ve čtvrtek do Kazachstánu za týmovými povinnostmi, poté snad relaxovat na lyžích.

Zvolte sympaťáka

Zapojte se do ankety o nejsympatičtějšího cyklistu či cyklistku. Hlasuje se do pátku.

"Na fotbal se těším hodně, bude to velký zážitek," tušil nejlepší silniční cyklista Česka. "Když se hrálo v Barceloně, byl jsem zrovna v letadle do Japonska, tak jsem to neviděl ani v televizi. Teď si fotbal konečně vychutnám přímo na stadionu."

Už ve čtvrtek bude ale znovu balit kufry a zase vyrazí na východ. V Astaně, kde stráví pět dnů, se jako čestný host zúčastní úvodního závodu Světového poháru dráhařů.

Z Evropy byl Kreuziger pozván spolu s Tiralongem, Kiserlovskim a Kessiakoffem, k tomu tam budou další kazašští členové formace. Jen on a Vinokurov si ale s sebou mají vzít i bicykl.

"Ale netuším, jestli na nás něco chystají," dumal Kreuziger. "Velodrom jsme před rokem slavnostně otvírali a tohle bude první skutečně velká mezinárodní prověrka. Docela se tam těším. Jen tam asi bude zima. Prý se dá čekat i deset pod nulou."

Po úterním návratu z Asie chce šestý muž letošního Gira začít opravdu odpočívat a na pár dní vyrazit za sněhovou pokrývkou. "Už koncem listopadu ale máme první týmové soustředění, takže toho volna zas tolik nebude," řekl.

Zato dlouhou pauzu, tu závodní, zavinilo zranění ruky během Tour de France. Tři měsíce jen trénoval, teď už má ale od lékařů z Mladé Boleslavi stoprocentní jistotu, že zlomené kůstky v zápěstí jsou v pořádku.

"Ruka se zahojila," oddechl si Kreuziger. "Sice to trvalo o něco déle, než jsem čekal, ale teď už můžu po dovolené skočit naplno do tréninku bez jakéhokoliv omezení."

Při účasti na jednorázovce Japan Cup, kterou člen týmu Astana nakonec nedokončil, měl řešit i svůj závodní kalendář na příští rok. Přesné detaily ale zatím známy nejsou, protože v Japonsku nebyl Giuseppe Martinelli.

"On je hlavní boss přes závodní program," vysvětlil Kreuziger. "Ještě není stoprocentně rozhodnuto, co pojedu. Znám profily Gira i Tour, ale budeme to dolaďovat na soustředění. Každopádně definitivní verzi programu nezveřejním před 10. prosincem."