RADOST. Mikel Nieve se raduje z etapového vítězství na Giro d'Italia.

RADOST. Mikel Nieve se raduje z etapového vítězství na Giro d'Italia. | foto: AP

Královskou etapu Gira vyhrál Španěl Nieve, Kreuziger si o místo polepšil

  • 156
Byla to královská etapa a ukázala panovníka letošního Gira d´Italia. Patnáctý díl závodu sice vyhrál španělský cyklista Mikel Nieve z Euskaltelu, jeho krajan Alberto Contador ale v dešti znovu udeřil, posbíral další sekundy náskoku a jeho pozice v čele se zdá být neotřesitelná. Roman Kreuziger dojel devátý, celkově je osmý.

Do cíle Contador dojel jako třetí, nestačil ještě na Itala Garzelliho, vítěze Gira z roku 2000. Před svými pronásledovateli v honbě za růžovým dresem si ale Španěl znovu upevnil náskok.

"Dnešek byl hrozný," říkal přesto. "Byly chvíle, kdy jsem musel jet sám, ale dokázal jsem si vše ohlídat a jsem spokojený s výsledkem. Teď jsem ale děsně unavený, tahle etapa byla tou nejtěžší v mém životě, potřebuju dobít baterky," přiznal poté, co spálil 7 tisíc kalorií.

Ital Scarponi na Contadora v etapě ztratil šest sekund, Francouz Gadret 37 sekund, další Ital Nibali, který dojel sedmý, přes minutu a půl. A Roman Kreuziger, po 229 kilometrech v cíli na vrcholu Gardeccia devátý, ztratil na Španěla 2:10 minuty.

Contador tak má před druhým volným dnem na první pozici náskok 4:20 minuty na Scarponiho a 5:11 minuty na třetího Nibaliho. Oba domácí závodníci si oproti předchozímu dnu prohodili pozice.

"Contador prokázal, že je nejsilnější a dál od nás zvyšuje odstup," posteskl si Scarponi. "Dnešní etapa vypadala, jako že nikdy nechce skončit."

Český lídr Astany, kterému nevyšla předchozí etapa a ztratil v ní čtyři pozice, se po neděli posunul na osmou příčku. Od vedoucího závodníka ho dělí 8:58 minuty, od třetího Nibaliho 3:47 minuty.

Nieve o svém triumfu rozhodl až v posledním z pěti stoupání dne a navázal tak sobotní prvenství krajana a kolegy z týmu Euskaltel Igora Antóna. Ten v brutální etapě nestačil a přišel o celkové třetí místo.

Smutným hrdinou dne byl Garzelli, který většinu etapy strávil v úniku, vyhrál několik vrchařských prémií, ale pár kilometrů před cílem ho předjel Nieve a Ital už nedokázal na jeho tempo zareagovat.

Své páté Giro nedokončí druhý český cyklista ve startovní listině František Raboň, jenž v dnešní etapě odstoupil.

Pondělí je na Giru stejně jako minulý týden odpočinkový den, po něm je na programu 12,7 km dlouhá horská časovka.

VÝSLEDKY

Giro d'Italia, cyklistický závod - 15. etapa Conegliano - Gardeccia/Val di Fassa (229 km): 1. Nieve (Šp.) 7:27:14, 2. Garzelli (It.) -1:41, 3. Contador (Šp.) -1:51, 4. Scarponi (It.) -1:57, 5. Gadret (Fr.) -2:28, 6. Rujano (Venez.) -2:35, 7. Nibali (It.), 8. Rodríguez (Šp.) oba -3:34, 9. Kreuziger (ČR) -4:01, 10. Kruijswijk (Niz.) -4:13, ...Raboň (ČR) nedokončil.

Průběžné pořadí: 1. Contador 62:14:42, 2. Scarponi -4:20, 3. Nibali -5:11, 4. Gadret -6:08, 5. Nieve -7:03, 6. Rujano -8:39, 7. Meňšov (Rus.) -8:46, 8. Kreuziger -8:58, 9. Rodríguez -9:20, 10. Arroyo (Šp.) -9:30.