Alexandr Vinokurov

Alexandr Vinokurov | foto: AP

Koupil si vítězství, viní Vinokurova. Šlo o půjčku, brání se cyklista

  • 13
Prosím, nech mě vyhrát! Blázníš? Bojujeme až do cíle. Já ti ale dám balík peněz, nedal se Alexander Vinokurov odbýt. Nakonec první místo ve slavném cyklistickém závodě Lutych-Bastogne-Lutych 2010 získal, jak teď ale píše švýcarský magazín L'Illustre, nemuselo jít o úplně čisté vítězství.

Jezdec týmu Astana si údajně vítězství koupil, magazín totiž vypátral záhadnou platbu z jeho účtu na konto Rusa Alexandra Kolobněva, druhého muže pódia v Lutychu.

Osmatřicetiletý Vinokurov samozřejmě taková tvrzení kategoricky odmítl: "Nikdy v kariéře jsem nic takového neudělal. Já vždycky o vítězství bojuju." V citovaném článku se přesto píše, že Kazach Kolobněvovi z týmu Kaťuša nabídl sto tisíc eur, v přepočtu přes 2,5 milionu korun, aby si první místo na pásce zajistil.

Vedoucí dvojice perfektně spolupracovala na čele a udržela tak v dostatečném odstupu za sebou dorážející Belgičana Phillipa Gilberta z formace Omega, Alejandra Valverdeho z Caisse d'Epargne i tehdejšího mistra světa Cadela Evanse bojujícího v barvách BMC.

O výsledku pak rozhodl atak Vinokurova v posledním kilometru, který v závěrečném stoupání utrhl znaveného Kolobněva. Rus se pak vítězi klaněl.

"Vyhrál ten lepší z nás dvou, už jsem ho nedokázal uviset," přiznal. "Věděli jsme, že když přijedeme do cílové rovinky pohromadě, mohl bych ho porazit. Bál se mě, já se ale zase bál jeho nástupů. Když zabral ve stoupání na Côte de Saint-Nicolas, už jsem byl na pokraji sil. Přesto jsem za pódium po boku Vinokurova a Valverdeho rád."

Švýcarský magazín ale za triumfem vidí víc než jen cyklistické umění. Na svých stránkách citoval z e-mailové komunikace mezi oběma cyklisty, která prý proběhla den po závodě. Kolobněv v ní údajně sdělil detaily konta vedeného u banky v Locarnu, na který byla citovaná suma převedena.

Když se pak Vinokurova na transakci ptali, on s klidem odvětil, že nešlo o nic nekalého. "Je to můj soukromý život," ohradil se a pak dodal: "Jde prostě jen o další story, která má očernit moje jméno. Často půjčuju peníze vpravo vlevo."

Loňské Vinokurovo vítězství ve slavném závodě vyvolalo diskuse. Úžasný výkon, říkali jedni. Neměl se vracet, oponovali druzí. Tehdy se totiž Kazach vrátil do pelotonu po vypršení dvouletého trestu za krevní doping, kterým si pomohl na Tour de France 2007.

V reakci na kritiku napsal Vinokurov otevřený dopis, v němž se bránil: "Moje vítězství v Lutychu probudilo starou žárlivost. Komentáře médií jsou v kontrastu se stovkami gratulací od fanoušků, které dostávám. Zní to, jako by mi nechtěli znovu dovolit bojovat o úspěch. Ve kterém sportu nemáme na startu závodu právo zvítězit..."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa