Juan Ayuso v páté etapě Kolem Švýcarska.

Juan Ayuso v páté etapě Kolem Švýcarska. | foto: AP

Královskou etapu Kolem Švýcarska vyhrál Ayuso, žlutý dres má Skjelmose

  • 3
Dvacetiletý Španěl Juan Ayuso vyhrál královskou etapu závodu Kolem Švýcarska. Pelotonu se vzdálil pět kilometrů před posledním vrcholem Albulapassem a po sjezdu do cíle v La Puntu náskok navýšil na 54 sekund. Na třetím místě průběžné pořadí vystřídal mistra světa Remca Evenepoela, žlutý dres lídra si vybojoval zpátky dnes druhý dánský cyklista Mattias Skjelmose.

Ayuso se začal posouvat na špici 20 kilometrů před cílem, když jezdcům zbývalo deset, už vedl. „Jak se zvyšovalo tempo v přední skupině, cítil jsem se lépe a lépe. Jakmile jsem šel do vedení, věděl jsem, že je pořád čtyři pět kilometrů na vrchol, ale věřil jsem, že odstup udržím,“ řekl po nejcennějším vavřínu v kariéře člen týmu SAE Team Emirates, jenž loni skončil celkově třetí na Vueltě.

Juan Ayuso v cíli páté etapy Kolem Švýcarska.

Do čela jedné z hlavních generálek na Tour de France se dostal opět Skjelmose, který vyhrál v úterý úvodní horskou etapu. Ta dnešní měřila 211 kilometrů a vedla přes tři průsmyky. Český spurtér Pavel Bittner dojel na chvostu na 148. místě s odstupem 39 minut.

Etapu poznamenalo vážné zranění švýcarského cyklisty Gina Mädera. Při závěrečném sjezdu sjel ze silnice a spadl do rokle. Lékaři jej našli ve vodě, nereagoval. Museli ho oživovat. „Vrtulník jej transportoval do nemocnice v Churu,“ oznámili představitelé Mäderovy stáje Bahrajn Victorious.

V dalších dvou dnech peloton čekají kopcovité etapy a v neděli závěrečná časovka. Páteční je nejdelší s 215 kilometry.

Cyklistický etapový závod Kolem Švýcarska (WorldTour)

5. etapa (211 km):

1. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) 5:23:01, 2. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo), 3. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 4. Urán (Kol./EF Education-EasyPost), 5. Bardet (Fr./DSM), 6. Kelderman (Niz./Jumbo-Visma) všichni -54, ...148. Bittner (ČR/DSM) -39:06.

Průběžné pořadí: 1. Skjelmose 16:43:41, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team) -8, 3. Ayuso -18, 4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -46, 5. Bilbao -57, 6. Kelderman -1:16, ...150. Bittner -1:31:25.