PRVNÍ TRIUMF. Remco Evenepoel slaví první vítězství mezi profesionály. Vyhrál...

PRVNÍ TRIUMF. Remco Evenepoel slaví první vítězství mezi profesionály. Vyhrál druhou etapu Kolem Belgie. | foto: Deceuninck - Quick-Step

Naděje na rozcestí. Vacek na MS chybí, Evenepoel patří mezi favority

  • 14
Jeho jméno před cyklistickým mistrovstvím světa figuruje snad ve všech výčtech nejužší skupiny favoritů na duhový dres. Odborníci ho zařazují mezi medailové naděje před časovkou i silničním závodem. Teprve 19letý belgický supertalent Remco Evenepoel bude mezi muži zelenáčem, ale také velmi obávaným soupeřem.

Vzpomínáte? Před rokem se pod Alpami před juniorským závodem na světovém šampionátu skloňovala hlavně dvě jména.

Remco Evenepoel a Karel Vacek.

Dva obří talenti ročníku 2000, kteří spolu sváděli v sezoně urputné souboje.

Jejich vzájemné měření sil v juniorské kategorii vyvrcholilo právě loni v Innsbrucku. 

Jenže zatímco Vacka potkala 30 kilometrů před cílem křeč a vypadl ze souboje o juniorský titul mistra světa, Evenepoela nerozhodila ani účast v hromadném pádu a po sólovém úniku se radoval z vítězství.

Od té doby už se Vacek s Evenepoelem na startu nepotkali.

VELKÝ TALENT. Karel Vacek prohání v Calpe coby host i juniorského mistra světa.
V čele skupinky jede ve žlutém trikotu Karel Vacek.

Čech přestoupil z Itálie do americké, druhodivizní stáje Hagens Berman Axeon, ze které v minulosti vzešla řada hvězd profesionálního pelotonu. Během prvního roku mezi profesionály se rozhodl rozkoukat se v kategorii U23.

Belgičan podepsal pětiletý kontrakt s týmem Deceuninck-Quick Step. Rozhodl se přeskočit „Vackovu“ kategorii a rovnou vplul mezi dospělé. 

„Těžké začátky. Jel jsem jen dva závody a vždycky zde byly stáje první divize. Ty vepředu vytvoří vláčky ze svých členů a je těžké bojovat o první třicítku v pelotonu. Musí se riskovat, je to stres a stojí to hodně sil,“ vyprávěl Vacek letos v dubnu pro server roadcycling.cz.

Od té doby český talent naskočil do šesti závodů (tři etapové, tři jednodenní). 

Forma s přibývajícími měsíci nerostla. Spíš naopak. Mezi mdlými výsledky ční 27. místo z dubnové klasiky Lutych-Bastogne-Lutych U23. A tak Vacek schází v reprezentačním výběru pro blížící se mistrovství světa v Yorkshiru.

Na Monako nemáš peníze

Naopak Evenepoel prožívá snovou první sezonu mezi profesionály, během které se ve výsledcích vyjímá hlavně srpnový triumf na WorldTour klasice v San Sebastianu. Poté hned sebevědomý mladík prohlásil: „Mám velký zájem startovat na MS v časovce i silničním závodě v kategorii Elite.“

Vše splněno. Jméno mladého závodníka i přes obří belgickou konkurenci v nominaci figuruje.

A co víc, bývá skloňováno s nejvyššími příčkami v obou závodech. Vždyť v srpnu v Alkmaaru vyhrál Evenepoel seniorskou časovku na mistrovství Evropy. „A nebude bez šance ani teď v Yorkshiru,“ přiznal jeho týmový šéf Patrick Lefevere.

Generační otřes. Pogačar, Bernal i Evenepoel berou profipeloton útokem

Jenže ambiciózního cyklistu nečeká nic lehkého.

Středeční závod měří 54 kilometrů, nabídne intenzivní stoupání i technicky náročné průjezdy zatáčkami. 

A pak je tu nedělní silniční klání. 285 kilometrů dlouhá trasa vhodná pro klasikáře. Takhle dlouhý závod Evenepoel nikdy nejel. V sedle stráví až sedm hodin! „Je to jednodenní závod, který nemá logiku,“ říká Evenepoel.

V sestavě hvězdných klasikářů v čele s Gilbertem nebo Van Avermaetem bude Evenepoel číhat na šanci. Podobnou, jakou dostal na začátku srpna ve Španělsku. 

Hello, everyone! I am happy to announce that I've signed with Deceuninck - Quick-Step until the end of 2023! #TheWolfpack is a second family to me, we share the same vision and mentality, and we will continue to work hard and improve in order to reach our goals!

For more info, check out this link.
https://www.deceuninck-quickstep.com/en/news/4091/remco-evenepoel-extends-with-deceuninck-quick-step-until-end-of-2023
#wolfpackrules ⚔️

23. srpna 2019 v 13:59, příspěvek archivován: 23. září 2019 v 11:52

Tehdy ji dokázal dokonale využít a radoval se z dosud životního vítězství. 

Do hlavy se mu vkradly myšlenky: Co kdybych se přestěhoval do Monaka?

„Nemá tak velkou výplatu, aby si tam mohl dovolit žít,“ řekl Lefevere. „Philippe Gilbert mu radil, že by to neměl dělat. Je mu pouze 19 a u rodičů zatím dostává dokonalou péči. Kdo by mu ráno, k obědu a večer vařil?“ pokračoval belgický manažer.

Po úspěchu na mistrovství světa při premiéře mezi elitou by se snu o přestěhování do města cyklistické smetánky zase o kus přiblížil.