Biker Jan Škarnitzl

Biker Jan Škarnitzl | foto: Jan Němec/MTBS.cz

Trénuju i se sádrou, říká zraněný biker Škarnitzl

  • 0
Biker Jan Škarnitzl chtěl letos zaklepat na bránu první světové desítky. Kvůli zlomené ruce však přišel o úvod sezony a čeká ho pracný návrat.

Zatímco ostatní přední bikeři bojovali na bahnité trati v Bedřichově v Českém poháru, Jan Škarnitzl jen smutně přihlížel. Jezdec lučanského týmu Sram Rubena Trek si pořád léčí zlomeninu ruky, kterou utrpěl při tréninku na úvodní závod Světového poháru v Jihoafrické republice.

"V týdnu jdu na vyšetření a doufám, že už mi sádru sundají," říká dvanáctý muž z olympiády v Londýně a jedenáctý z loňského mistrovství světa. "Uvidíme, jak budou vypadat kosti, jestli je vše zahojené. Pak bude záležet na tom, jak je ruka oslabená. Vyzkouším si jezdit na kole a pak uvážíme nějaké starty."

Kdy se můžete reálně vrátit do závodního kolotoče?
To vůbec nevím. Rád bych jel příští měsíc mistrovství Evropy a předtím ještě stihl nějaký závod, ale všechno záleží na stavu zranění.

Lze se sádrou trénovat?
První dva týdny jsem úplně stál. Další dva jsem se učil jezdit se zlomenou rukou a poslední dva týdny makám na sto procent. Kvůli otřesům ovšem nejezdím v terénu, ale na silnici a beru si na to celoodpružené horské kolo, aby to bylo příjemnější.

Takže o fyzičku nepřijdete.
Přesně tak. Nemůžu se dostávat do nejvyšších intenzit, neudržím se moc vestoje, ale síla a vytrvalost zůstane dobrá. Jen mi bude pár týdnů trvat dostat se do závodního tempa.

Když jste sledoval kolegy na bedřichovské trati, necukalo to s vámi?
To víte, že bych rád závodil. V Bedřichově se mi vždycky daří, ale nedá se nic dělat, přišel jsem o pár startů. Mohlo to dopadnout i hůř. Když člověk spadne, většinou se nestane nic, ale taky to může být hodně vážné.

Musel jste kvůli výpadku přehodnotit cíle pro tuto sezonu?
Chtěl jsem být připravený na Světový pohár, který se teď jede v Novém Městě. To padá, ale čeká nás ještě republika, světové poháry, mistrovství světa i Evropy, takže závodů je spousta. Květen mi uteče, ale nedá se nic dělat.

Berete to v klidu, nebo jste přece jen trochu naštvaný, že vás zranění postihlo v době, kdy jste měl slibnou formu?
Samozřejmě mě to mrzí, ale Jarda Kulhavý měl ještě větší problém. Měl mimo nohu, já jen ruku, což potká občas každého Doufám, že se to nebude opakovat. Přišel jsem o pár startů, ale doufám, že to v mé kariéře nebude znamenat nic zásadního.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa