Jan Hirt a Adam Yates v královské etapě Kolem Ománu. | foto: Profimedia.cz

Hirtův atak ustál jen Yates. Čech zazářil v Ománu, celkově skončil druhý

  • 6
„Královská bitva,“ psali na síti X pořadatelé závodu Kolem Ománu. Na fotce v příspěvku figurovali Jan Hirt a Adam Yates, těsně za sebou ve výstupu na Zelenou horu. Brit nakonec Čechův útok jako jediný ustál a odsoudil ho k druhému místu v celkovém pořadí i v královské etapě. Český cyklista tak na Arabském poloostrově navázal na svůj úspěch z roku 2022, kdy pětietapový závod dokonce vyhrál.

Hirt ztratil v závěrečném šestikilometrovém stoupáku páté etapy na vítěze Kolem Katalánska či etapy na Tour de France 11 sekund. V celkovém pořadí vyhrál Brit z týmu UAE o 19 sekund.

„Neuvěřitelná jízda Jana Hirta,“ dostalo se českému jezdci ocenění od jeho týmu Soudal-Quick Step. „Druhý na Zelené hoře a druhý v celkovém pořadí po fantastickém výkonu a statečné dřině v těžkém kopci,“ komentovala belgická stáj.

Tři nejlepší závodníci Kolem Ománu. Zleva stříbrný Jan Hirt, zlatý Adam Yates a bronzový Finn Fisher-Black.

Brzy v rozhodujícím kopci rozdmýchal aktivitu ve skupině favoritů jedenadvacetiletý Nizozemec Huub Artz, jenž se vydal směrem vzhůru. To nejtěžší však ještě teprve čekalo. Poslední dva kilometry stoupání na Zelenou horu měly třináctiprocentní sklon.

A právě tuto pasáž si vysnil Hirt, který zaútočil ze skupiny pronásledovatelů.

Jeho tempu nestačil ani dvaadvacetiletý Australan z týmu UAE Finn Fisher-Black, pro něhož Yates jakožto pomocník ještě před malou chvílí stahoval manko na vedoucího Nizozemce.

Hirtův útok ustál pouze o dva roky mladší konkurent. Česko-britské duo se necelý kilometr před čárou prohnalo kolem Artze, Hirt dál pečlivě makal na čele, snažil se Yatese setřást.

Adam Yates se drží za Janem Hirtem v páté etapě Kolem Ománu.

Ten však vypadal relativně v klidu, 150 metrů před cílem navíc zaútočil, ujel a s pohodlným odstupem vyhrál.

Pořadatelé etapu kvůli nepříznivému počasí zkrátili na polovinu, celkem se jelo pouze 72 kilometrů. To ostatně nebylo nic neobvyklého, jelikož prudké deště si vynutily výrazné úpravy také předchozích dvou etap, kdy peloton absolvoval jen 76, respektive 104 kilometrů.

Cyklistický závod Kolem Ománu

konečné pořadí po pěti etapách

1. A. Yates (Brit.) 14:22:30, 2. Hirt (ČR) -19, 3. Fisher-Black (N. Zél.) -39, 4. Ulissi (It.) -44, 5. Rodríguez (Šp.) -54, 6. Barguil (Fr.) -1:15