REKORDMAN. Australský mladík Jack Bobridge překonal po 15 letech světový rekord ve stíhacím závodě. | foto: Profimedia.cz

Dráhařský šampion předčasně skončil s cyklistikou, trápí ho artritida

  • 3
Trojnásobný mistr světa v dráhové cyklistice Jack Bobridge ukončil profesionální kariéru už ve 27 letech. Australský jezdec má od roku 2010 diagnostikovánu revmatoidní artritidu, jež se projevuje zejména bolestmi kloubů. Vrcholovému sportu se mohl věnovat jen díky užívání léků.

„Jak skončila olympiáda a ustala tréninková a závodní zátěž, zjistil jsem, že můj stav je o sto procent lepší, a mohl jsem vysadit prakticky všechny léky,“ řekl Bobridge listu Adelaide Advertiser. „Měl jsem dobrou kariéru, dobré výsledky. To rozhodnutí pro mne bylo snadné a nelituji ho.“

Bobridge v roce 2011 vyhrál na mistrovství světa stíhací závod jednotlivců, v této disciplíně má z MS i dvě stříbra a jeden bronz a byl i světovým rekordmanem. Další úspěchy zažil jako člen družstva stíhačů.

Vedle dvou titulů mistra světa byl součástí stříbrného týmu i na posledních dvou olympijských hrách.

Jeho nejlepším výsledkem na silnici byl v roce 2009 titul mistra světa v kategorii do 23 let v časovce, mezi elitou byl nejlépe pátý (2011).

Čtyřikrát také startoval na Giru d’Italia a dokončil ho až letos, na 156. místě. Právě tehdy v něm uzrálo rozhodnutí po sezoně skončit. „Přijel jsem do Evropy srovnat si to v hlavě. S tou artritidou a bolestí to nebyla žádná zábava,“ konstatoval cyklista, který v září opustil stáj Trek Segafredo.

,