PODRUHÉ. Americký cyklista Tyler Farrar získal na letošním Giru už druhý vavřín.

PODRUHÉ. Americký cyklista Tyler Farrar získal na letošním Giru už druhý vavřín. | foto: AP

Italové se zase na Giru nedočkali, desátou etapu ovládl Američan Farrar

  • 0
Jako první přijel do cíle v Utrechtu, rychlejšího soupeře nenašel podruhé ani v úterý v Bitontu. Maratonskou etapu cyklistického Gira d´Italia ovládl americký jezdec Tyler Farrar z formace Garmin. Průběžné pořadí se už tři dny nemění, na čele se dál drží Alexandr Vinokurov.

Kazach z týmu Astana má více než minutový náskok na Australana Cadela Evanse.

A Farrar? Ten zase navýšil svoje vedení v bodovací soutěži. "Mám ten nejsilnější tým na světě pro rozjíždění spurtů," chválil Američan svoje kolegy. "Vyhrávat je potom jednodušší."

Radost vítěze ovšem kontrastuje s nervozitou jezdců z hostitelské země růžových etap. Itálie neustále posouvá svůj dost nechtěný rekord, snad jediný rekord, který nebude chtít už nikdy překonat.

Giro je naše národní pýcha, říkají Italové. Ale deset etap letošního ročníku ještě nevidělo jediný individuální triumf domácího závodníka. V úterním dojezdu byl blízko Fabio Sabatini, nakonec dojel druhý za americkým vítězem.

Tahle smolná šňůra je nejdelší od roku 1973, kdy až Gianni Motta v šesté etapě udělal Italům radost. Do té doby slavili jen Belgičané Merckx, de Vlaeminck, Van Roosbroeck a Nizozemec Karstens.

Jediný důvod k oslavám letos dal tým Liquigas vítězstvím v týmové časovce a Vincenzo Nibali, který na tři dny oblékl růžový dres. Přitom před deseti lety, kdy domácí Stefano Garzelli jel pro celkové vítězství, si on a jeho krajané rozdělili třináct z 21 možných etapových vavřínů.

Letos vedou cyklisté od protinožců, v dosavadním průběhu triumfovali už tři Australané: Evans, Lloyd a naposled v pondělí Goss. Farrar se dvěma vítězstvími drží Ameriku na druhém místě.

Domácí jezdci asi budou muset na první triumf počkat až do hor, vždyť spurtér Alessandro Petacchi ze závodu odstoupil kvůli zánětu průdušek. A hromadným dojezdům kralují cizinci.

Další šance pro Italy přijde ve středeční jedenácté etapě, té nejdelší tohoto ročníku. Pouť, která měří 262 kilometrů, zavede peloton z Lucery do L'Aquily, kterou loni zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice a vyžádalo si přes tři stovky obětí.

Výsledky

10. etapa (220 km): 1. Farrar (USA) 5:49:14, 2. Sabatini (It.), 3. Dean (N. Zél.), 4. McEwen (Austr.), 5. Förster (Něm.), 6. Hinault (Fr.), 7. Greipel, 8. Hondo (oba Něm.), 9. Duque (Kol.), 10. Hayman (Austr.) všichni stejný čas, ...143. Raboň (ČR) -0:51.
Průběžné pořadí: 1. Vinokurov (Kaz.) 38:59:00, 2. Evans -1:12, 3. Nibali -1:33, 4. Basso -1:51, 5. Pinotti (všichni It.) -2:17, 6. Porte (Austr.) -2:26, 7. Karpec (Rus.) -2:34, 8. Garzelli -2:47, 9. Cunego -3:08, 10. Scarponi (všichni It.) -3:09, ...161. Raboň -1:14:47.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa