Hamiltonovi zůstane olympijské zlato

  • 7
Lausanne - Mezinárodní olympijský výbor nevezme cyklistovi Tylerovi Hamiltonovi z USA zlato z aténské časovky. Jeho druhý vzorek z olympijského závodu v Aténách byl laboratoří ve švýcarském Lausanne testován jako negativní. Mezinárodní olympijský výbor proto jeho případ z Atén uzavřel.

 Šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist však přiznal, že Hamiltonovi pomohla lidská chyba. Laboratoř v Aténách totiž jeho vzorek příliš hluboko zmrazila, místo aby jen zchladila, a tím poškodila krevní tělíska. K fundovanému kontrolnímu rozboru krve
proto vůbec nemohlo dojít.

"Byla to lidská chyba..., nešťastná náhoda," prohlásil Ljungqvist podle agentury AP. Na dotaz, zda může být Hamilton rád, že z toho takovýmto způsobem vyvázl, švédský lékař diplomaticky odpověděl: "Je na každém, aby si na to udělal svůj vlastní úsudek." V oficiálním prohlášení MOV se píše, že analýza B-vzorku nebyla průkazná.

Jezdce ani jeho tým však nepotěšil výsledek B-vzorku z Vuelty, kde byl opětovně prokázán doping.

Hamiltonovi tak stále hrozí dvouletý zákaz závodění.  Výsledky kontrolních rozborů oznámili ve čtvrtek Hamiltonovi zaměstnavatelé z jeho stáje Phonak, která rovněž sídlí ve Švýcarsku.

Třiatřicetiletý Hamilton měl porušit pravidla o dopingu 18. září po svém triumfu v časovce na Vueltě.

Stáj Phonak stojí za svým kapitánem, nicméně jej již ve středu suspendovala do doby, než skončí vyšetřování. "Pokud by neprokázal svoji nevinu, okamžitě mu zrušíme smlouvu," uvedl tým v tiskovém prohlášení.

Z Vuelty odstoupil Hamilton ještě před zveřejněním obou pozitivních nálezů. Na španělských silnicích jel s poraněnou rukou, k čemuž se později přidaly žaludeční potíže.

Americký cyklista se po vypuknutí aféry zapřísáhl, že je nevinný. S pomocí právníků a vědců chce zpochybnit novou metodu objevenou Australany, která byla při zjištění krevní transfúze použita. 

,