Roman Kreuziger, cyklistika

Roman Kreuziger, cyklistika - Cyklista Roman Kreuziger při tréninku. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Giro i Tour? Ještě si počkám, říká cyklista Kreuziger

  • 1
Má za sebou dva měsíce tvrdé přípravy. Téměř denně seděl na kole několik hodin, kilometry ani nepočítal. A teď začíná téměř od začátku. Českého cyklistu Romana Kreuzigera zbrzdilo v přípravě na sezonu nachlazení. "Trochu jsem prostydl a skoro týden ležel v posteli. Bral jsem antibiotika a začal trénovat zase v úterý," říkal do telefonu 22letý závodník ze soustředění nedaleko španělského Alicante. Dnes se přesouvá na Mallorku.

Co pro vás ta nemoc znamená?
Že chvíli potrvá, než se dostanu zase zpátky. Pokud jsem předtím přemýšlel, že bych mohl v březnu zajet nějaký úspěch, třeba na závodě Paříž – Nice, tak teď spíš přijde až v dubnu. Uvidíme, jestli v neděli vůbec pojedu svůj první závod sezony na Mallorce, jak jsem plánoval.

To všechno ovlivnilo týdenní nachlazení?
Ano. Týden, to je spousta drahocenného času. Před nemocí jsem se cítil velmi dobře, takže mi pauza vůbec nepomohla. Ale i to se občas stane. Třeba Lukáš Bauer, který onemocněl před mistrovstvím světa v Liberci, to má určitě horší než já, když mám do Tour půl roku. Takže to beru s klidem.

Tour de France pro vás bude vrcholem sezony. Loni jste tam byl poprvé a sbíral zkušenosti. Budete mít tentokrát od italské stáje Liquigas nějaké úkoly? Navíc když pojedete jako lídr týmu?
S Nibalim budeme lídři, ale úkoly mít nebudeme. Mám jen vnitřní cíl, který si nechám pro sebe.

Ten cíl nemůže být nižší než bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, ne? Loni jste skončil druhý a celkově dvanáctý.
Mě bílý dres ani tak neláká, nemá zase takovou hodnotu. Dal bych přednost umístění v první desítce.

Viděl jste už mapu letošního ročníku?
Ne, vůbec. To není nic pro mě. Ale v únoru bych měl jet Trofeo Laigueglia a kousek od toho (necelých 100 km) je Monte Carlo, takže se možná pojedeme kouknout na trasu prologu.

Tour je až v červenci. Na jaké závody se soustředíte předtím?
Dubnové klasiky, Kolem Romandie, jak to bývá každý rok. Dá se říct, že první výsledky očekávám tam.

A třeba Giro d’Italia, kde bude letos silná konkurence s Armstrongem, Bassem a dalšími hvězdami, vás neláká?
Už jsem to říkal několikrát, že Giro je určitě zajímavé, ale mně se zatím nezamlouvá. Je to na mě moc brzy, navíc kombinovat dva velké etapáky v jednom roce v mém věku taky není dobré. Ještě raději počkám.

Mohou se čeští fanoušci těšit, že se letos objevíte na závodech doma?
Je to málo pravděpodobné. Ale loni jsem taky nepředpokládal, že bych se objevil na Varech (Praha – Karlovy Vary – Praha) a nakonec jsem je jel.