Gianni Moscon

Gianni Moscon | foto: Profimedia.cz

Rána pro Sky. Průšvihář Moscon udeřil soupeře pěstí a na Tour končí

  • 101
Jednoho cyklistu rasisticky urážel, dalšího měl shodit z kola. Při loňském světovém šampionátu zase napodobil slavnějšího krajana Vincenza Nibaliho a nechal se dovézt do pelotonu za pomoci doprovodného vozidla Italů. Nyní Gianni Moscon udělal další přešlap, v patnácté etapě Tour de France praštil Elieho Gesberta z Fortunea a favorizovaná stáj Sky je náhle o jednoho jezdce chudší. Moscon byl okamžitě diskvalifikován.

Hvězdy z britského týmu Sky ho rády vynášejí do nebes. 

Třeba Chris Froome loni na Vueltě, kde mu talentovaný cyklista s přezdívkou „Traktor“ tuze pomáhal v kopcích, si Moscona nemohl vynachválit. 

„Neuvěřitelně působivé. Úžasná práce. Jsem z něj nadšený,“ pěl na něj ódy. 

Eskapády pana Moscona

o horké hlavě italského cyklisty

Jenže nesporné sportovní kvality u Moscona zastiňují skandály. 

 Ten poslední byl na první pohled naprostou klukovinou. Krátce po startu patnácté etapy Tour de France, která vedla z Millau do Carcassonne, udeřil Moscon pěstí Gesberta.

Na rozdíl od loňského incidentu, kdy měl způsobit pád Švýcara Sébastiana Reichenbacha z Groupama-FDJ během italského závodu Tre Valli Varesine, byl k dispozici důkazní materiál.  Jednoho z domestiků Frooma a Gerainta Thomase, vedoucího dua letošní „Staré dámy“, usvědčilo video.

Horkokrevný závodník byl krátce po finiši patnácté etapy vyloučen. Komisaři si totiž v Carcassonne prohlédli záznam incidentu a měli jasno. Přítomni u toho byli i manažer Sky Dave Brailsford a sportovní ředitel stáje Nicolas Portal.

Podívejte se, proč Moscon končí na Tour:

Pro Moscona jde již o několikátý trest. Sky mu loni udělila suspendaci na šest týdnů, poté co rasisticky urážel při slavném závodu Kolem Lombardie Kévina Rezu, týmového parťáka později padlého Reichenbacha.

Na loňském MS přišel o 29. místo ze silničního závodu, když se přidržoval doprovodného vozu. A nyní se loučí s Tour.

Dosud suverénní Sky tak pokračuje jen se sedmi cyklisty.