ODMĚNA. Tony Gallopin oblékl na Tour de France žlutý dres a od přítelkyně

ODMĚNA. Tony Gallopin oblékl na Tour de France žlutý dres a od přítelkyně Marion Rousseové dostal bonuosovou odměnu. | foto: Profimedia.cz

Žlutá pro Francii. Gallopin s předstihem dobyl Bastillu a dostal pusu

  • 2
Mylhúzy (Od našeho zpravodaje) - Za cílem se mu na krk pověsila přítelkyně Marion Rousseová, mistryně Francie v silniční cyklistice, která na pódiu Tour de France rozdává ceny pro největšího bojovníka dne. Tony Gallopin, byť se v úniku bil statečně, na trofej nedosáhl. V cíli 9. etapy však dobyl jednu mnohem cennější.

Poprvé od roku 2011 a od Thomase Voecklera má domácí cyklista dres lídra a co víc, žlutou ozdobu poveze v den Dobytí Bastilly. Dvojnásobný národní svátek to v pondělí bude. "Úžasné!" rozplýval se 26letý borec. "Být první na Tour de France byl vždycky můj sen. Jenže mezi snem a realitou bývá rozdíl."

Do druhého snu se nový vládce závodu ponořil hned za cílovou páskou. Sladká byla pusa od jeho přítelkyně, 22leté blond kočky, která obléká dres ženské odnože stáje Lotto Belisol, za niž jezdí i její přítel.

"Je to to moc moc dojemné. Sportovec je za svou kariéru častokrát dole, ale hodně zřídka nahoře," říkala slečna, která mimo polibků na pódiu rozdává i moudra v televizním studiu Eurosportu. "Že má Tony žlutý dres, to je něco skutečně výjimečného. Je za tím spousta odříkání a teď se mu ta dřina, kterou tomu tolik let dává, vyplatila."

Na Tour je Gallopin ve službách spurtera Greipela, lídrem pro celkové pořadí zůstává Belgičan Van den Broeck. Ale ráno dostal francouzský borec svolení zabojovat o prvenství v etapě, usadil se ve skupině, co stíhala nakonec vítězného Němce Martina, a za nezájmu žlutého Nibaliho pomalu šplhal až na vrchol.

"Cítil jsem francouzskou solidaritu, s náskokem mi pomáhali i mí krajané. Musím jim poděkovat. A taky Astaně, která nás nestíhala," vzkázal pak nový lídr. Ten dosavadní, italský je po devíti dnech druhý s odstupem 1:34 minuty. "Gallopin má žlutý dres, ale já výhodnou pozici," řekl Nibali.

Když nový francouzský hrdina projel cílem, utíral slzy. Byly jeho vzpomínkou na Laurenta Fignona, bývalého dvojnásobného krále Tour. "Kdybych mohl, teď bych mu poděkoval," vzlykal. "On stál po mém boku od juniorů, udělal toho pro mě hrozně moc a nikdy mi nepřestal věřit."

Dík zesnulé legendě má žlutou barvu.