Ondřej Fojtík, Salzkammergut Trophy

Ondřej Fojtík, Salzkammergut Trophy | foto: MTBS - Michal Červený

Fojtík: Scházelo málo, ale Dietsch je jiná kategorie

Bad Goisern - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Tradice českých úspěchů na alpském cyklistickém maratonu Salzkammergut Trophy zůstala zachována. Loni v kopcích v okolí Dachsteinu triumfoval Tomáš Trunschka, letos dojel na dvousetkilometrové trati na druhém místě jeho krajan Ondřej Fojtík. V extrémním závodě, kde bikeři nastoupají celkem 7 000 metrů, byl rychlejší jen Thomas Dietsch z Francie.

V desetihodinovém závodě vám na vítěze scházelo sedm minut. Je to hodně, nebo málo?
Je to málo, ale Thomas Dietsch je závodník jiné kategorie. Patří mezi nejlepší bikery na světě, a tak mě nemusí mrzet, že jsem s ním prohrál. Tři hodiny jsme jeli spolu a bylo znát, jak je výborně připraven.

Pak už jste mu nestačil?
Měl jsem krizi, dostal jsem křeče, ale naštěstí jsem to dokázal překonat. Ve druhé polovině závodu jsem se už cítil dobře, dva tři závodníky jsem předjel, a dokonce jsem asi o čtyři minuty stáhl ztrátu na Thomase.

Co bylo v závodě nejtěžší?
Délka, dvě stě kilometrů je hodně. I samotná trať byla náročná, s velkým převýšením a na můj vkus dost prudkými kopci. K tomu ještě časté změny počasí: pršelo, pak bylo krásně, tlak lítal nahoru dolů... Po třech hodinách jsem měl strach, že nedojedu.

Jak jste se z krize dostal?
Celý den se o mě skvěle starala manželka. Vstávali jsme ve tři čtvrtě na čtyři, protože už v pět byl start. Pak za mnou jezdila na trať a dávala mi jídlo a pití. Z nejhoršího mě dostala solí a českým pivem.

. ondřej fojtík

Narodil se 1. března 1977 v Krnově, žije v Olomučanech.
Úspěchy: 2. místo Crocodile Trophy 2007 (Austrálie), 2004, 1. místo Kolo pro život 2007.
Sezona 2008: 1. na Bikemaraton Drásal, Gluszyca Marathon, 2. na Salzakammergut Trophy (209 km).

Taktizovalo se?
Jelo se pořádně zostra. Dlouho jsme se drželi v desetičlenné skupině a vypadalo to, jako by se jela maximálně stovka. Za každou zatáčkou se nastupovalo, pořád si někdo stoupal ze sedla. Ale Dietsch se na nic neohlížel, jel si své tempo.

Loňský vítěz Trunschka na startu chyběl kvůli nedělnímu mistrovství republiky cross country, proč jste dal vy přednost Solné komoře?
Já jsem cross nejel už několik let, jsem na něj moc pomalý. Než tam bojovat o osmé desáté místo, radši jsem zkusil tohle. Původně jsem byl přihlášen jen na sto kilometrů, ale v pondělí jsem si to rozmyslel. Nalákal mě Tomáš Trunschka.

Už jste někdy jel podobný závod?
Jel jsem desetihodinový závod v Rakousku. Tam jsme také ujeli kolem dvou set kilometrů, ale závodilo se na pětikilometrovém okruhu bez pořádných kopců. Dvě stě kilometrů jsem ujel i na soutěži Iron Bike, ale to se zas závodilo jen ve vybraných úsecích jako na rallye.

Co vás v této sezoně ještě čeká?
S týmem Toyota Dolák bojujeme o celkové vítězství v seriálu Kolo pro život. Sám bych se chtěl pokusit vybojovat titul mistra republiky, protože už jsem vyhrál snad všechny velké maratony, ale na šampionátu jsem ještě neuspěl. Na závěr sezony se chystám do Austrálie na Crocodile Trophy. Byl jsem tam dvakrát druhý, a tak bych se chtěl pokusit konečně vyhrát. Když to budu mít dobře rozjeté a tým mi pomůže, tak by to mohlo vyjít. Když to nepůjde, zkusím sám pomoci některému z kolegů.