Uprchlíci na Tour de France dostávají zprávu, kolik mají náskok na hlavní pole

Uprchlíci na Tour de France dostávají zprávu, kolik mají náskok na hlavní pole | foto: Reuters

Cyklisté bez vysílaček jeli desátou etapu Tour schválně pomalu

  • 59
Issoudun (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Tour de France má za sebou nejnudnější etapu letošního ročníku. Dnešní díl cyklistického závodu totiž pojal peloton tréninkově, rozhodně nikam nechvátal. Šlo o protest. Týmům se nelíbilo, že v 10. etapě, v níž dobyl už třetí letošní dílčí triumf Brit Cavendish, nesměly používat vysílačky.

"Je to úplná blbost. Vracíme se o deset let zpátky. Podle mě je závod zajímavý i tak," rozčiloval se na startu německý závodník Grischa Niermann.

Podobně mluvila většina cyklistů, avšak jen jezdec Rabobanku byl pořádně vidět. Ke slavnostnímu podpisu před startem přijel v helmě, ze které mu čouhala anténa.

"Našel jsem ji v autě a perfektně mi seděla na helmu. Mám výtečný satelitní signál, takže při závodě přesně budu vědět, kde jsem," vtipkoval Niermann, než anténu sundal. "Je těžká."

Jinak na startu v Limoges bylo včera cítit napětí. Ještě v pondělí totiž třeba Roman Kreuziger tvrdil: "My pojedeme s vysílačkami." Nakonec ji však nechal stejně jako kolegové z Liquigasu pověšenou v týmovém autobuse.

A to i přesto, že šéf stáje Roberto Amadio vedl ještě dopoledne na parkovišti autobusů nervózní debatu s manažery Quick Stepu, Kaťuši i Garminu.

Nakonec všichni cyklisté odstartovali bez sluchátek.

Jízda bez vysílaček rozhodně vítězstvím organizátorů Tour nebyla. Peloton se totiž na trase z Limoges do Issoudunu dlouho jen "ploužil", šéfové stájí se údajně dohodli na tempu. První tři hodiny měli cyklisté průměrnou rychlost 37 kilometrů v hodině, přitom třeba v neděli, kdy dobývali i legendární vrchol Tourmalet, letěli první hodinu rychlostí 48,4 km/h!

"Organizátoři chtěli zvýšit atraktivitu závodu, a stal se přesný opak," komentoval desátou etapu Johan Bruyneel, šéf stáje Astana. "Byla to chyba. V nejlepším závodě na světě by se experimentovat nemělo," dodal.

Nakonec peloton dojel do cíle pohromadě a z vítězství se radoval spurtér Cavendish. Dlouho před hlavním polem cyklistů sice jela čtveřice uprchlíků, ale jejich náskok se pohyboval jen mezi dvěma a třemi minutami. V závěru byli dostiženi a Brit si dospurtoval pro své třetí vítězství na letošní Tour.

Jízda bez vysílaček bude na programu zase v pátek, při 13. etapě.

Anebo na základě dnešní nudy organizátoři ustoupí?