Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Cyklista Kreuziger jde za lepším. Z týmu Liquigas přestupuje do stáje Astana

  • 129
Se zelenou je definitivně konec, Roman Kreuziger se v příští sezoně převlékne z barev italského Liquigasu do tyrkysu týmu Astana. Píše to na svých internetových stránkách kazašská stáj. Český cyklista bude v týmu působit příští dva roky.

Co na to Kreuziger? "Ještě jsem nic nepodepsal," tvrdí nejúspěšnější český cyklista.

Pro podpis pod dvouletý kontrakt si má 24letý borec jet v úterý. "Doteď měli smlouvu v rukou jen právníci a manažer," vzkázal Kreuziger z Itálie, kde se připravuje na Vueltu.

Kreuziger působí v barvách Liquigasu od roku 2006, kdy se stal profesionálem. V jeho dresu rostl, dvakrát si dojel pro 9. místo na Tour de France, k tomu před dvěma lety vyhrál Okolo Švýcarska, rok poté i Romandii. Letos triumfoval v etapách kolem Sardínie.

Ještě o druhém volném dnu na Tour ale hlásil: "Za Liquigas budu šlapat i v příští sezoně. Určitě! Opce platí, není to jako ve fotbale."

roman kreuziger

juniorský mistr světa se stal profesionálem v roce 2006

ze tří účastí v Tour de France si odnesl dvě deváté příčky (2009 a 2010), při premiéře v roce 2008 dojel dvanáctý

v barvách Liquigasu zvítězil v závodech Kolem Švýcarska (2008), Kolem Romandie (2009) a Kolem Sardinie (letos)

v této sezoně byl čtvrtý v závodě Paříž - Nice, kde získal trikot pro nejlepšího mladého jezdce

loni byl potřetí zvolen Králem české cyklistiky

V úterý ale kazašská formace oficiálně oznámí, že Kreuziger bude první velkou posilou poté, co tým opustil trojnásobný vítěz Tour de France Alberto Contador. Španěl po sezoně zamíří do stáje Saxo Bank.

"Měli o mě velký zájem a já jsem potřeboval novou motivaci," vysvětlil Kreuziger. "Jsem v Liquigasu pátou sezonu a tenhle přestup bude novým impulzem, potkám nové lidi."

Nového parťáka si pochvaloval i kapitán Astany Alexandr Vinokurov. Pro něj a kolem něj byl tým za kazašské peníze postaven.

"Jsem rád, že se tým s Romanem dohodl," napsal někdejší dopingový hříšník pro týmový web. "V současné době dolaďujeme smlouvy a brzy představíme novou sestavu, která bude s hrdostí a silou reprezentovat Kazachstán."

Poprvé se jméno Kreuzigera ve spojitosti s Astanou objevilo už před Tour. Tehdy kolem něj kroužili i další zájemci: například belgická Omega-Lotto. Na začátku srpna se o přestupu začalo mluvit znovu. To Vinokurov prohlásil: "Proč by u nás nemohli jezdit Schleckové, Meňšov nebo třeba Kreuziger."

Čech se zástupci týmu se poprvé potkal minulý týden. "Pak jsme si nechali prostor k úvahám a na to, aby se sblížily naše představy," upřesnil.

O závodním programu pro příští sezonu je prý zatím předčasné mluvit, ta současná ještě neskončila. V ní má Kreuziger v plánu ještě minimálně tři závody: ve středu jednorázovku Coppa Agostoni u Milána, v sobotu Trofeo Melinda.

A na konci srpna i Vueltu. "To by se měnit nemělo, i když stát se může, že mě tam teď po oznámení přestupu nepošlou."

Pro Kreuzigera to bude po čtyřech letech velká změna. Do Liquigasu šel jako talentovaný mladíček s budoucností velkého závodníka. Propracoval se až na pozici lídra týmu, o kterou se ale musel dělit s Nibalim a Bassem.

Ke Kazachům přestupuje v roli týmové jedničky, jiná role ve stáji je pro něj nepředstavitelná. Vždyť na Tour de France skončil dvakrát devátý, přitom i v příštím roce bude stále soutěžit o bílý dres pro nejlepšího mladíka do 25 let.

A nejen Kazaši věří, že se český jezdec brzy "přimotá" i do boje o nejvyšší metu cyklistiky – triumf v Tour de France.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa