Matthias Friedemann (vpravo)

Matthias Friedemann (vpravo) | foto: Patrik Pátek

Cyklista Friedemann útočil ve Španělsku na triumf, dojel šestý

Matthias Friedemann byl ve Španělsku kousek od stupňů vítězů. Při Memoriálu Ricarda Otxoy se německý jezdec hradecké stáje PSK Whirlpool Author v hromadném dojezdu hlavního pole nakonec protlačil na šestou příčku.

"Matthias se cítil dobře, takže jsme byli domluvení, že závěr pojedeme na něj. Spurt se podařilo rozjet dobře, ale když jsem Matthiasovi odstřídal, vzal to zbytečně sám moc na vítr a přijel až šestý," popsal závěr Friedemannův kolega Martin Hebík, který jako nejlepší český rodák přijel na 25. místě.

V rámci třiašedesátého ročníku, který se už poosmé jel jako Otxoův memoriál, jezdci absolvovali jedenáct téměř sedmnácti kilometrových okruhů.

Hned po startu odjelo dvanáct cyklistů, kteří v úniku vydrželi prakticky celý závod. Závěrečný okruh pak přinesl nejvíce dramatických momentů. "Pod kopcem to spadlo a hlavní pole, které jelo celou dobu pohromadě, se rozdělilo. My měli tu smůlu, že jsme vzadu zůstali také," litoval Tomáš Bucháček.

Vpředu tak z královéhradecké stáje zůstala jen čtveřice Hebík, Klouček, Friedemann a Sinkewitz. Celkový vítěz nedávno ukončeného závodu Sachsen-Tour Sinkewitz se ještě sám s několika dalšími odvážlivci pokusil ujet. "Bohužel peloton skupinku s Patrikem dojel pouhých pět set metrů před cílem," řekl Klouček.

Ve spurtu byl ve 185 kilometrů dlouhém závodě nejrychlejší domácí jezdec Koldo Fernandéz z Euskaltel - Euskadi před Kolumbijcem Forerem a Španělem Mikelem Echeverriou.