Petr Dlask

Petr Dlask | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklista Dlask měl pozitivní dopingový nález. Bral jsem léky, brání se

  • 38
Až dvouletý zákaz činnosti hrozí cyklokrosaři a bikerovi Petru Dlaskovi. Analýza jeho vzorku po závodu Author Šela Marathon, který se jel 4. května a on v něm obsadil čtvrté místo, odhalila v jeho těle zakázanou látku clenbuterol.

Šestatřicetiletý Dlask, který na konci března ukončil angažmá v týmu Madeta Fitnes/Haibike a nyní obléká dres stáje Lawi Team, se k prohřešku vyjádřil: "V dubnu mě v chladném počasí trápilo nachlazení, a tak jsem bral léky. Vůbec mě nenapadlo, že by mohly obsahovat zakázané látky, a navíc že zůstanou tak dlouho v těle. Celou svoji kariéru jsem si na to dával velký pozor a každý snad pochopí, že na sklonku kariéry by asi byla hloupost něco nedovoleného vzít. Bohužel je to moje chyba a moc mě to mrzí. Hlavně kvůli lidem kolem mě," uvedl Dlask, mimo jiné vicemistr světa v cyklokrosu z roku 2001.

Miroslav Dolejš, člen exekutivy Antidopingového výboru České republiky, o výši trestu spekulovat nechtěl. "Mohou to být až dva roky. K okolnostem, které závodník uvádí, se dá přihlédnout, musí to ale dokázat, což bývá poměrně složité. Na slyšení však právo má a je pravda, že fotbalista Žižkova Zapalač, který se před dvěma lety bránil tím, že nevědomky užil clenbuterol v léku na alergii, nakonec dostal roční zákaz činnosti," doplnil Dolejš.

, Lidové noviny

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa