Českým cyklokrosařům se nedařilo

Milán - Belgičan Nijs nenašel přemožitele ani v pátém díle Světového poháru. Spolu s ním vystoupili v Miláně na stupně vítězů jeho krajan Erwin Vervecken a domácí reprezentant Enrico Franzoi. Z českých cyklokrosařů byl nejlepší na desátém místě Petr Dlask.

Čeští jezdci ani dnes nedokázali navázat na medailové pozice Petra Dlaska a Kamila Ausbuhera z úvodních dvou závodů seriálu. V závodu, který provázel déšť a teplota kolem nuly, se do elitní desítky dostal pouze Dlask, který ji uzavřel. Radomír Šimůnek skončil třináctý a o dvě místa za ním projel cílem Martin Bína.

Trať dnes nebyla tak náročná po fyzické stránce, ale okruh byl hodně technický. Nejlépe se s tím vypořádal Nijs, který přibližně v polovině závodu odjel z vedoucí devítičlenné skupiny. Získal náskok až 40 sekund, který soupeři snížili až v závěrečném kole, v němž suverénní Belgičan zvolnil a kontroloval pozici.

Velmi aktivně jezdil na domácí trati mistr světa do 23 let z roku 2003 Franzoi, ale v závěru na to trochu doplatil, když mu začaly docházet síly a podlehl i Verveckenovi. "Nijs všechny soupeře jasně převyšuje. Je výborně připraven fyzicky, má skvělou techniku a jezdí s ohromným přehledem," řekl trenér české reprezentace Petr Klouček na adresu belgického mistra světa.

Částečně byl Klouček spokojen jen s výkonem tria Dlask, Šimůnek a Bína, ostatní reprezentanti se prý trápili. "Dlask sice slušně odstartoval, ale po pádu v prvním kole se propadl na konec dvacítky a tři kola mu trvalo, než našel správný rytmus. Potom se rozjel, ale to již byla devítka největších soupeřů odjetá," uvedl Klouček.

Na hranici desátého místa jezdili Martin Zlámalík, Šimůnek a Bína, ale v závěru klesli. "Zklamán jsem hlavně z výkonů Zlámalíka, od toho jsem před sezonou čekal více. Opět jel dobře čtyřicet minut, ale tím to skončilo," dodal Klouček.

Výsledky:
1. Nijs 57:35 min., 2. Vervecken (oba Belg.) -12, 3, Franzoi (It.) -14, 4. B. Wellens (Belg.) -14, 5. Van Gils (Niz.) -22, 6. S. Vanthourenhout (Belg.) -22, 7. Groenendaal -31, 8. De Knegt (oba Niz.) -43, 9. Gadret (Fr.) -52, 10. Dlask -1:00, ...13. Šimůnek -1:17, 15. Bína -1:30, 24. Zlámalík -2:30, 26. Ausbuher - 2:33, 28. Štybar -2:43, 34. Kyzivát -3:31, 43. Hekele (všichni ČR) -5:05.

,