Česká jednička si odskočila na Oderský pohár

Náměšť na Hané - Vyhrál prvních pět závodů Budvar Cupu, domácího cyklokrosového poháru, v průběžném pořadí vede s obrovským náskokem a ve Světovém poháru mu patří 17. příčka. O víkendu si třicetiletý Zdeněk Mlynář odskočil do Náměště na Hané na předposlední závod Oderského poháru.

"Potřebuju dohnat tréninkové manko, které jsem nabral po viróze," řekl lídr Budvar Cupu. Domácí závody mu sice vyšly skvěle, zato na mezinárodní scéně se trápí. Kromě jednoho sedmého místa se v závodě první kategorie mezi nejlepší patnáctku už nedostal.

"V Náměšti i v Lošticích jsem si ale výborně zatrénoval, obě trati jsou těžké a technické. Je to mnohem lepší, než se připravovat sám," míní Mlynář, který si ještě včera zajel také na veřejném závodě v Lošticích.

Rodák z Vrbna pod Pradědem, který nyní žije ve Valticích, přes týden trénuje sám. "V tomto období už moc cyklistů netrénuje, takže je těžké někoho shánět. Proto mi takové závody naprosto vyhovují," poznamenal Mlynář.

V Náměšti na Hané se mimo Oderský pohár jelo i mistrovství republiky Masters, kde v kategorii třicátníků vyhrál Mlynářův bratr Vlastimil. Mezi padesátníky skončil čtvrtý jejich otec, rovněž Vlastimil.

"Jestli jim nějak pomáhám? To ani ne. Jako amatéři nemají takové podmínky jako já. Ale někdy jim třeba poradím s výběrem gum na závod," dodal Mlynář. Hned za ním dojel v obou víkendových závodech Emil Hekele z loštického týmu Zekof. Ten jezdí především závody druhé kategorie Světového poháru a v žebříčku je na 80. místě.

"Minulý týden jsem jel tři závody, tak jsem se teď snažil chvilku odpočívat, protože sezona je dlouhá," řekl Hekele. "Proto se mi nejelo úplně optimálně, ale snažil jsem se spíš držet tempo než se nějak zničit."

Vrcholem loštického cyklokrosaře bude domácí šampionát, který se jede po novém roce. "Půjde mi o nominaci na mistrovství světa," dodal.