Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Kulhavý vyhlíží Vysočinu. Konečně vyhrát, přeje si po nepovedeném úvodu

  • 3
Úvod Světového poháru mu nevyšel, jak si přál. V prvním závodě byl Jaroslav Kulhavý pátý, v tom následujícím po defektu a zdravotních potížích dojel mimo první desítku. První vítězství by mohlo přijít příští víkend na domácí trati v Novém Městě na Moravě. "Určitě budu chtít vyhrát," vyhlíží bikový mistr světa.

Pro první místo dělá Kulhavý vše, tou nejaktuálnější věcí byla prohlídka tratí. Spolu s dalšími už jistými "londýnskými" olympioniky Janem Škarnitzlem a Ondřejem Cinkem testoval upravený okruh.

"Mně se změny celkově líbí," chválil lídr formace Specialized Racing pořadatele z Vysočiny. "A zbytek je klasický jako loni."

Tehdy jste bezkonkurenčně vyhrál. Co letos?
Sezona nezačala úplně ideálně, tady bych to chtěl napravit. Samozřejmě bude mým největším cílem minimálně tento závod Světového poháru vyhrát. Bylo by to super. Kdybych si tady svůj cíl splnil, pak už by přišla na řadu jen příprava k olympijským hrám.

To byste další pohárové závody vypustil? Vzdal jste obhajobu trofeje?
To asi ne, i když v celkovém pořadí to po Houffalize nevypadá dobře. Tam jsem kvůli defektu ztratil šest míst a skončil dvanáctý. Ale uvidíme, jak se to vyvine, zatím počítám se všemi závody. Kdyby ale nastal nějaký problém - výkonnostní, tréninkový, kdy bych potřeboval něco dohánět - tak bych třeba americkou část neabsolvoval. Ale teď je brzy o tom mluvit.

V poháru mají nejlépe našlápnuto Švýcar Schurter s Francouzem Absalonem. To budou největší soupeři pro Nové Město?
Ti jsou vepředu standardně. A potom může vylétnout kdokoliv, ať Manuel Fumic, Ital Fontana. Může to sednout fakt komukoliv. A člověk do toho nevidí.

Jak jste viděl novou trať?
Pocity z nového úseku jsou pozitivní. Pojede se to celé v rychlosti a je to něco jiného, než je poslední trend tratí. Mně přijde, že na všech závodech, v každém sjezdu se snaží pořadatelé udělat klopené zatáčky. To je trochu nesmysl, závodníci tam ztrácejí na rychlosti. I pro diváky je lepší, když jezdci v padesátce někde skáčou, než když se všichni točí za sebou dokola.

Takže úpravy jsou podle vašeho gusta?
Ten nový úsek vítám, je to dynamičtější. A skoky k horským kolům patří. Uvidíme, co udělá počasí. Když zaprší, trať se hodně změní. Ale trať je z prvních tří závodů Světového poháru nejlepší a vyhovuje mi.